Данас су представници Уницефа у сарадњи са општином Обреновац уручили 30 пакета хуманитарне помоћи ромским породицама из месне заједнице Велико Поље. Догађају су присуствовали директорка Уницефа у Србији Ређина де Доминицис, Драган Радовановић, председник Црвеног крста Србије, Дивна Сокић, секретар Црвеног крста Обреновац и председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић.

Ређина де Доминицис, диреторка Уницефа у Србији је истакла да је основна идеја Уницефа да са својим партнерима помаже најугроженијим породицама, а како каже посебан акценат у својим акцијама стављају на помоћ која је усмерена ка најмлађој популацији.

– Разлог због којег је Уницеф данас овде са својим партнерима је да покушамо да помогнемо угроженим породицама у Србији, пре свега угроженој деци, што је за нас приоритет. Ово је само једна од хуманитарних акција коју реализујемо са нашим партнерима – рекла је директорка Уницефа у Србији и додала да Уницеф и Црвени крст фокус стављају на идентификовање и пружање подршке најугроженијим породицама током ситуације изазване пандемијом вируса корона.

– Крајем марта подељена је прва група од 1.700 пакета за поједине општине, сада смо у фази дистрибуције 1.000 нових пакета и у плану је да се подели још 5.300 пакета из донације Уницефа. Ван ових донација, Црвени крст Србије заједно са Министaраством за рад, запошљавање, социјална и борачка питања планира дистрибуцију пакета за субстандардна насеља са територије Србије – рекао је Радовановић

Дивна Сокић истакла је да се радује сарадњи са Уницефом и да се нада да ће се остварити континуирана сарадња, која се неће односити искључиво на пакете помоћи.

Породице из ромског насеља изразили су захвалност Уницефу и Градској општини Обреновац и истакли су да ће им пакети које су добили као помоћ бити од великог значаја, будући да живе у тешким условима.

Чучковић је овом приликом истакао да се по проглашењу ванредног стања, општина Обреновац кроз различите хуманитарне акције труди да помогне најугроженијим групама.

– У протеклих десет дана свака од ових породица, уз заједничку донацију Црвеног крста, општине и синдиката ПРО ТЕНТ-а и ТЕНТ-а, добила је један пакет који је садржао основне животне намирнице, како нико у Обреновцу не би био гладан. Данас смо поново овде, Уницеф је донирао пакете основних животних намирница и хемије, што је важно за одржавање што је могуће веће отпорности овог  краја Обреновца на епидемију и на остале проблеме које би могле бити узроковане нехигијеном – рекао је Чучковић.

Лазар Пејић, председник Савета месне заједнице Велико Поље истакао је да ће се надлежни из месне заједнице у сарадњи са општином Обреновац трудити да угроженим ромским породицама обезбеде основне инфраструктурне услове за живот.

– Ми као месна заједница трудићемо се да ове године обезбедимо градску воду, што се тиче струје, овај део насеља нема струју. Разговараћемо са директором ЕПС-а, да видимо да ли можемо помоћи да становници овог насеља добију струју. Током ове године, асфалтираћемо један део пута, улично светло смо одрадили – закључио је Пејић.