Након месец и по дана строгих мера које су имале за циљ спречавање ширења вируса Covid-19 и очувања здравља грађана, тренутна епидемиолошка ситуација у Србији према речима стручњака отвара просторе за релаксацију појединих претходно уведених мера. С тим у вези, Влада Републике Србије донела је одлуку да од сутра, 22. априла почну са радом градске пијаце и тржни центри на отвореном.

Тим поводом, председник Градске општине Обреновац, Мирослав Чучковић истакао је да ће се у наредном периоду отварати поједина продајна места у граду, па с тим у вези најавио је да се након отварања градских пијаца планира отварање фризерских салона, а потом и дечијих игралишта.

– Самим тим, како се буде повећавао број отворених  продајних објеката, ресторана, кафића, тржних центара, великих фабрика, враћaћемо у стари погон и одређени број аутобуса, али све то мора да буде праћено озбиљним и одговорним понашањем свих грађана – рекао је Чучковић.

Он је објаснио да је од изузетног значаја да сви посетиоци зелене пијаце поштују све мере које се односе на социјално дистанцирање и да приступају овом простору као што су како он каже у претходном периоду посећивали банке, маркете и друге просторе којима је био могућ приступ.

Чучковић је позвао све грађане да прате мере епидемиолога и указао на неопходну посвећеност свих.

– Онај наш слоган ”остани код куће” суштински треба да буде преточен у слоган ”заштитити себе значи заштитити другога”, с обзиром да ће многи од нас врло брзо бити ван својих домова – закључио је Чучковић.

Славко Берић, директор Јавног комуналног предузећа ”Обреновац” обратио се свим излагачима на зеленој пијаци и указао на неопходно поштовање мера заштите. Он је истакао да сви излагачи на зеленој пијаци морају имати заштитну опрему, маске и рукавице, а уколико не буду поштоване ове мере заштите, према његовим речима, излагачима ће у наредном периоду бити онемогућен рад.

Берић је овом приликом позвао излагаче пољопривредних производа који су заинтересовани да своје производе изложе на простору зелене пијаце, да дођу у просторије Јавног комуналног предузећа ”Обреновац” и да закупе тезге на зеленој пијаци и на тај начин обезбеде пласман својих производа.

– Радно време зелене пијаце за све локале биће од 7.00 до 15.00 сати, што се тиче тезги, радно време ће бити од 7.00 до 14.00 сати, како би људи који раде дезинфекцију овог простора могли да одраде свој посао на адекватан начин и да до 18 сати стигну својим кућама – рекао је Берић.

Петар Петровић, директор Јавног предузећа ”Пословни простор” Обреновац обавестио је грађане и закупце да од сутра, 22. априла почиње са радом тржни центар на отвореном, робна пијаца.

Он је нагласио да неће бити промена у радном времену робне пијаце, да ће тржни центар на отвореном радити свим данима по редовном распореду, осим понедељком и у време полицијског часа.

– Поштујући одлуку Владе Србије, радно време ће бити као што је било раније, али молим закупце који имају преко 65 година да не долазе, да пронађу неку замену или да евентуално одложе рад. Оно што је битно  да кажемо, у време ванредног стања неће бити фактурисања, наиме месец дана по завршетку ванредног стања, биће наплаћивано 50 посто мање него што је наплаћивано пре увођења ванредног стања – рекао је Петровић.

Он је посебно истакао да је важно да сви закупци на робној пијаци у наредном периоду због своје и безбедности других имају заштитну опрему, маске и рукавице.