Радници водоснабдевања који раде у фабрикама воде на Забрежју и у Баричу, за време трајања ванредног стања, биће по 15 дана у карантину, на својим радним местима. Општина Обреновац је одлуку о петнаестодневним дежурствима радника водоснабдевања донела, како би обезбедила највеће мере хигијене и заштите, али и како би радници водоснабдевања били у што мањем контакту са другим људима.

-Данас сам потписао једну од најтежих одлука у свом животу, а то је да до даљњег одвојимо раднике нашег водовода од својих породица. Они зарад здравља комплетног Обреновца и свих наших становника остају у карантину у фабрикама воде, на Забрежју и Баричу. Обреновчани треба да знају да су се ти радници сви одазвали позиву своје државе. Санитарна зона водовода Забрежје и Барич која је успостављена наредбом Штаба је најважнија за очување здравља свих становника. Уз воду морамо имати и струју, струја пре свега да би могла да раде вештачка плућа у свим болницама у Србији. Овим путем желим да честитам и свим радницима ТЕНТ-а и ПРОТЕНТ-а који су на својим радним местима, као и свима који су свакодневно на својим радним местима – казао је председник Градске општине Обреновац, Мирослав Чучковић.

-Ови људи који су у карантину су потпуно здрави и морају бити одвојени од спољног света како би наша фабрика воде производила здраву питку воду за све становнике. Они су данас поднели жртву за свој град и ми ћемо знати то да ценимо. Они су данас унутра, испод скафандера и њихова се лица не виде. Ја им обећавам да ће доћи дан када ће цео Обреновац видети те истинске хероје нашег града – истакао је Чучковић.

Директор Јавног предузећа ,,Водовод и канализација,, Бранко Матић истакао је да ће за време трајања ванредног стања у фабрикама воде на Забрежју и у Баричу радити три групе људи, од по 20 радника.

-На овај начин покушавамо да смањимо било какву опасност од заразе. Данас је на Забрежју група од 11 људи, док је у Баричу њих деветоро. Нико неће моћи да уђе у фабрике нити да изађе и на тај начин обезбедићемо да град у овом периоду без икаквих проблема буде снабдевен са водом – додао је Матић и нагласио да су сви услови створени за дужи боравак радника на дежурству.

За време дежурства, радницима ће се три пута дневно достављати храна, као и сва потребна опрема за хигијену.

Овакав начин рада за раднике водоснабдевања примењиваће се до краја ванредног стања у Србији.