На територији општине Обреновац спроводе се мере у циљу очувања здравља грађана и све мере које би могле спречити даље ширење корона вируса. Мирослав Чучковић, председник општине Обреновац обратио се грађанима и истакао најважније акције које ће у наредном периоду спроводити општина Обреновац, а које се односе на поштовање основних мера донетих на нивоу Републике Србије.

Он је том рпиликом обавестио грађане да ће Завод за биоциде и медицинску екологију, данас у месној заједници Кртинска извршити третман целе месне заједнице и посебно жаришта у којем се десио случај корона вируса.

Друга важна акција коју спроводи општина Обреновац јесте снадбевање грађана средствима за дезинфекцију која су тренутно у дефициту.

– Све месне заједнице са кућама и двориштима у граду и ван градског језгра биће снадбевене средством за дезинфекцију. Ми добијамо дневно 3 тоне дезинфекционог средства потпуно бесплатно, захваљујући  ”Електропривреди Србије” и ”Првој искри – нaмeнској” – истакао је Чучковић и додао да ће управници стамбених зграда на територији општине Обреновац, као и привредници моћи самостално да добаве ово дезинфекционо средство.

– Наш циљ је пре свега да покријемо зоне где се креће више људи. Знате и сами да је потпуно јасно да ће у једном дворишту у Љубинићу у току дана ретко ко ући, а у једну зграду уђе 100 људи током једног дана и зато је та врста расподеле кренула од центра града ка рубним деловима, али у сваком случају нико неће остати без једног паковања овог средства. Са друге стране, позивам све људе који имају своја дезинфекциона средства да их паралелно користе, зато што ни сами не знамо колико дуго ће ова врста епидемије и ванредног стања трајати – рекао је Чучковић.

Он је посебно истакао да је важна акција свих надлежних, строги надзор над људима који долазе из иностранства.

Чучковић је подсетио грађане Обреновца  да је волонтерски сервис општине Обреновац  на располагању људима који немају никога, а неопходна им је помоћ како би задовољили основне животне потребе за храном и лековима.

Он је овом приликом позвао све млађе грађане који су у могућности да пруже подршку суграђанима који припадају угроженој групи, да се окрену око себе и провере да ли у њиховој близини има неко ко у тренутним околностима није у могућности да задовољи основне животне потребе и да се таквим појединцима пружи потребна помоћ.

На територији општине Обреновац спроводи се свакодневна дезинфекција јавних површина, тргова, улица, игралишта. Чучковић је најавио да ће данас бити појачана дезинфекција на простору Забрана због веће посећености овог излетишта у протеклом периоду.

Према речима Чучковића, на састанцима градског Штаба разматра се могућност поделе основних животних намирница за месечне потребе пензионера са најнижим примањима, па би ова групација људи поред планиране новчане помоћи од 4.000,00 динара могла добити и помоћ у храни.

– Самодисциплина, одговорност и извештавање о свему што се дешава на територији општине Обреновац, биће наш задатак – закључио је Чучковић и захвалио се свим командантима цивилне заштите, свим волонтерима који су на терену и свим људима који су се јавили да буду ”команданти” својих улица како би расподела дезинфекционог средства протицала несметано, као и свима из јавног сектора који су укључени у акције пружања помоћи.