Електропривреда Србије je са конзорцијумом кинеских компанија потписала Протокол о сарадњи у изградњи термоелектране “Никола Тесла” Б3 и реализацији енергетских пројеката.

Укупна процењена инвестициона вредност тих пројеката значајно премашује два милијарде евра, изјавио је генерални директор ЕПС, Драгомир Марковић.

Протокол су потписали генерални директор ЕПС, председник Одбора директора “Чајна енвајорнментал енерџи холдингс” Били Нгок и председник Одбора директора “Шенжен енерџи груп” Гао Цимин.

Планирано је да се, у сарадњи са кинеским партнерима, изгради термоелектрана “ТЕНТ” Б3 инсталисане снаге 740 мегавата са припадајућим копом “Радљево” за производњу угља, који ће се сагоревати у тој термоелектрани, рекао је Марковић и додао да је са Кинезима договорена и сарадња на коришћењу обновљивих извора енергије у Војводини.

Марковић је изјавио да се у првом кварталу следеће године очекује доношење коначне инвестиционе одлуке, формирање заједничког предузећа и обезбеђење неопходних финансијских средстава за реализацију тих пројеката.

Изградња термоелектране трајаће пет година, рекао је Марковић и прецизирао да ће у заједничком предузећу кинески партнер имати већинско власништво – минимум 51 одсто, као и да ће власништво ЕПС-а зависити од тога колико се договори у преговорима.

Директор ЕПС-а је додао да ће се пројекат реализовати тако што ће заједничко предузеће обезбедити кредит и истакао да не очекује да ће обезбеђивање новца представљати проблем.

Марковић је, такође, изразио очекивање да ће до краја овог месеца бити потписан и уговор о кредиту са кинеском банком “Ексим” за модернизацију термоелектране “Костолац”.

Председник одбора директора “Чајна енвајронментал енерџи холдингс” Били Нгок изјавио је да Влади Србије и партнерима из ЕПС-а службено обећава да ће конзорцијум кинеских компанија у Србију донети најновије технологије које штите животну средину од загађења, да ће у новој заједничкој фирми запослити српске инжењере и раднике, као и да ће пословати у складу са српским законима.

– Радићемо на томе да ово буде једна од најбољих термоелектрана у свету и да на најпозитивнији начин допринесе традиционалним пријатељским односима између Србије и Кине – рекао је Нгок.

Нгок је изјавио да очекује да ће током испуњења овог пројекта имати пуно подршку Владе Србије, локланих власти као и ЕПС-а.

Гувернер провинције Гуандонг, Хуан Хуахуа, из које и долазе две кинеске компаније, оценио је да ће потписвање протокола продубити српско-кинеску сарадњу и пријатељство две земље и најавио да ће руководство те провинције охрабривати и друге кинеске фирме да инвестирају у Србију.

Реч је о једној од најбогатијих и најразвијених кинеских провинција из које је у првој половини ове године за 52 одсто повећан извоз у Србију , а увоз за 350 одсто.

Хуахуа је прецизирао да је прошле године спољнотрговинска сарадња износила 100 милиона долара, што је једна четвртина укупне вредно стиспољнотрговинске размене Србије и Кине.

Финансијски приход ове кинеске провинције је, иначе, прошле године износио око 780 милијарди долара, што је седмина укупног прихода Кине.

 

Извор: www.rts.rs