Данас су постављене цистерне са дезинфекционим средством које има широку примену и које је произвела ”Прва иска – наменска” и на тај начин пружила позитиван допринос спречавању ширења корона вируса и заштити здравља грађана. Председник општине Обреновац овластио је Јавно комунално предузеће ”Водовод и канализација” да у наредном периоду врши испоруку дезинфекционог средства. Грађани, сви управници стамбених јединица и привредници моћи ће да добаве средства за дезинфекцију сваког дана у периоду од 7.00 до 19.00 сати.

Овом приликом грађанима се обратио Мирослав Чучковић, председник општине Обреновац и истакао да надлежни на територији општини Обреновац спроводе мере које су уведене, а односе се на спречавање даљег ширења корона вируса. Он је пре свега нагласио да се врши провера свих старијих суграђана који су обавезни да буду у својим домовима, будући да према речима стручњака припадају најугроженијој групи. Такође, Чучковић је подсетио да се врши детаљна дезинфекција свих јавних површина.

Он је нагласио да је општина добила налог од врха државе да у сарадњи са полицијом врши контролу свих грађана који су допутовали из угрожених подручја на територију општине Обреновац.

– У протеклих 24 сата из угрожених подручја допутовало је у Обреновац 67 лица. Сви председници месних заједница, команданти цивилне заштите у својим месним заједницама, њихови заменици, сви управници зграда и наша Управа имају податке који су то људи и сви који буду затечени ван својих станова биће кажњени у складу са законом. Само на тај начин можемо заштитити најстарије, угрожене и њих саме за које је неопходно да сада седе у самоизолацији – рекао је Чучковић.

Чучковић је искористио прилику да се захвали ”Првој искри – наменској” и њеном директору који се ставио на располагање грађанима Обреновца и целој Србији.

Милош Станковић, члан Већа општине Обреновац истакао је да ће се подела дезинфекционог средства вршити у неколико категорија.

– Испред  Јавног комуналног предузећа биће организована подела средства за дезинфекцију за професионалне управнике стамбених јединица или изабране председнике стамбених јединица. Они би требали да понесу празну флашу од две литре колико могу и добити раствора за дезинфекцију. Такође, привредници са решењем из АПР-а могу доћи испред Јавног комуналног предузећа и добити литар раствора за дезинфекцију – рекао је Станковић и додао да ће грађани моћи да добаве дезинфекциона средства на две локације, код тржног центра ”Стари млин” и преко пута ”Жикине пекаре”.

Станковић је посебно апеловао да најстарији суграђани не излазе из домова и не долазе до цистерни, већ да им уколико имају потребу за овим средствима исте неко други добави.

Бранко Матић, директор Јавног комуналног предузећа ”Водовод и канализација” је замолио све суграђане да поштују унапред утврђено време за добављање средстава за дезинфекцију и нагласио да ће свако ко буде примећен да после 19 сати узима дезинфекционо средство бити процесуиран.

– Контрола ће бити строга и нећемо дозволити да се без потребе узимају велике количине дезинфекционог средства – рекао је Матић.

Према речима Данке Симић из Прве искре – наменске, дезинфекционо средство које је на располагању грађанима, је средство широке примене и користи се за дезинфекцију у прехрамбеној индустрији, месарама, пиварама, млекарама, користи се у продавницама за брисање свих површина, одгајалиштима животиња, за прскање простора, дезинфекцију инструмената, посуђа у прехрамбеној индустрији и слично.

– Производње овог раствора ће бити у наредном периоду, ми смо се припремили за наредни период, обезбеђене су сировине. Није потребно лагеровати ова средства, јер није дозвољено да овај материјал стоји дуго – истакла је Симић.