Данас је у просторијама Спортско – културног центра ”Обреновац” потписан уговор за пројектовање III магистрале топловода. У питању је пројекат који је по свом енергетском значају, капацитету, пречнику и дужини, највећи пројекат у Србији из области топлификације. Уговор су потписали директор ЈКП ”Топловод” Борис Ивковић и представник носиоца посла ”АДС енерго концепт” ДОО из Новог Сада и ”Крип инжењеринг”ДОО из Београда.

Средства за изградњу су обезбеђена захваљујући уговору са ЈП ”Електропривреда Србије” на реализацији пројеката јавне намене на територији Градске општине Обреновац. ЈП ЕПС као компанија са израженом корпоративном и друштвеном одговорношћу, која је посвећена спречавању негативних утицаја на животну средину кроз инвестирање и финансирање пројеката од значаја за екологију и унапређење квалитета живота грађана у срединама у којима послују њени огранци, има намеру да поспеши и унапреди развој градске општине Обреновац у области комуналне инфраструктуре са три милијарде у наредне три године, од чега милијарду и 350 милиона динара за изградњу III магистрале топловода.

Борис Ивковић, директор Јавног комуналног предузећа ”Топловод” Обреновац се захвалио директору Милораду Грчићу на личном залагању у овом послу.

– Од 80-тих година прошлог века није било значајнијег догађаја у области толификације. Ради се о цевоводу дужине 4.882 метра који креће из зоне Електране са постојеће нулте магистрале, а завршава се на углу Улице Ђачког Батаљона и Мајданске. Пречник од 700 милиметара са којим цевовод креће и од 500 милиметара са којим се завршава и енергетски потенцијал од 146 мегавата је практично непотрошив енергетски потенцијал у читавом веку – рекао је Ивковић.

– Чином повезивања треће магистрале и растерећивањем постојећих мрежа, добија се  додатних 40 мегавата нових конзума на постојећем подручју. Трећа магистрала омогућава  610.000 метара квадратних нових димних површина, а на постојећем конзуму још 220.000 метара квадратних нових димних површина, што је еквиваленто енергетским потребама града од 100.000 становника – истакао је Ивковић.

– Потписивањем уговора за пројектовање треће магистрале, исписали смо значајну страницу у новијој историји Обреновца – закључио је Ивковић.

Потписивању уговора су присуствовали председник Градске општине Обреновац, Мирослав Чучковић као и в.д. директора ЈП ”ЕПС”, Милорад Грчић.

Чучковић је том приликом указао на дуго ишчекивање тренутка да се финансијски, технички и инжењерски савлада прстен снадбевања топлификационом енергијом комплетног Обреновца.

– За мене као председника општине Обреновац и инжењера је данас велики дан, с обзиром да се овим пројектом подиже свеукупна поузданост топлификационог система  – рекао је Чучковић.

Он је додао да се реализацијом пројекта ствара могућност, да више хиљада домаћинстава из различитих месних заједница добије централно грејање.

– Тај процес трајаће наредних неколико година, међутим општина Обреновац спремна је да уз подршку ЕПС-а учествује у финансирању – рекао је Чучковић.

– Многобројна домаћинства у Уровцима, Кртинској, Звечкој, Шљивицама, у Улици Браће Југовића добијају канализацију, међутим становници ових места биће сведоци квалитетнијег живота реализацијом овог пројекта и инвестирањем ЕПС-а, као и личним залагањем Милорада Грчића – рекао је Чучковић.

Он је подсетио да се у наредном периоду планира реализација различитих пројеката који ће унапредити свакодневни живот грађана Обреновца. У том смислу је посебно нагласио отварање ”Цевке” са новим базенима који ће бити бесплатни за све Обреновчане, као и уређен центар града по завршетку пројекта уређења простора између градског трга и нове зграде Дома здравља, са модерном зеленом пијацом.

– Грејање у Обреновцу је јединствено у Србији. Потпуно је нормално да су наша жеља и наша обавеза да покушамо да доведемо централно грејање до сваког домаћинства на територији општине Обреновац, али је немогуће све те пројекте реализовати преко ноћи – рекао је Милорад Грчић, директор ЕПС.

– Пре 14 година када сам радио у општини и када се доносио први план детаљне регулације центра града, неко је из тадашње Комисије рекао да није могуће да инфраструктура издржи нову градњу, што је требало да значи да је неопходно исељавање Обреновца, то је линија мањег отпора – истакао је Грчић.

– Ја сам обећао председнику општине Обреновац и грађанима, да нећу дозволити да Нови Београд буде покривен топлификационом мрежом, а да Обреновац први од тога нема користи – закључио је Грчић.