Данас се обележава празник Светог Трифуна за којег се у Православљу верује да штити села и насеља од града и поплава, односно да је чувар винограда и других усева од разних штеточина. Традиција виноградарске славе налаже да се, винова лоза ореже и залије вином, да би грожђе родило обилно и дало добро вино.

Председник градске општине Обреновац Мирослав Чучковић тим поводом је данас обишао воћњак Александра Златановића из Мислођина.

Александар Златановић већ 15 година бави се гајењем различитих врста воћа, највише воли, како каже, да се бави виноградарством. Власник је 1500 чокота винове лозе домаће сорте из Новосадског института, сорте Морава и Панонија, од старих сорти гаји црну и белу тамјанику, прокупац. Он је рекао да годишње произведе око 400 литара вина, али се не бави продајом.

Златановић је указао на веровање које постоји и које се односи на повезаност временских услова на данашњи дан и родности године, па с тим у вези закључио је да киша на данашњи дан доноси родну годину, будући да се верује да Свети Трифун кроз кишу шаље живот.

– Бавим се виноградарством јер то волим и подршка општине Обреновац би ми значила – истакао је Златановић.

Миодраг Митровић, председник Комисије за пољопривреду рекао је да виноградарство и винарство нису делатности којима се професионално бави велики број пољопривредника на територији општине Обреновац. Он је том приликом закључио да је већи број оваквих као што је домаћин Златановић који се бави овим послом из љубави и задовољства.

– Удружење винара и виноградара које је веома активно на нивоу Србије, у сарадњи са Мнинистраством пољопривреде покренуло је низ акција у заједници, па је с тим у вези припремљена десетогодишња стратегија за развој ове области, то не само да значи нових 400 милиона динара за помоћ винарима и виноградарима, већ значи и велики искорак у квалитету – рекао је Митровић.

Он је истакао да Обреновац има значајне развојне могућности у области туризма и повезао је развој винарства и виноградарства са развојем туризма.

– Као што је ИТ сектор важан за развој услужних и других сектора прозводње, тако ће виноградарство бити мотор у пољпривредној производњи и веома значајан фактор у развоју туризма – рекао је Митровић.

Он је подсетио да је планирано расписивање конкурса за развој пољопривредне производње и посебно винарства и виноградарства у марту ове године, на нивоу Републике, Града Београда и општине Обреновац.

– Добро је дошао свако ко жели да се бави овом делатношћу, општина ће помоћи са своје стране, како би се што лакше и брже дошло до потребних средстава која би се уложила у ову област – закључио је Митровић.