Градска општина Обреновац већ девету годину за редом реализује програм ”Еко кампови” који подразумева бесплатан седмодневни климатски опоравак на најлепшим срепским планинама. Ученици од првог до четвртог разреда обреновачких основних школа и овог зимског распуста, у оквиру програма ”Еко кампови”, бесплатно бораве у одмаралиштима”Центра дечијих летовалишта и опоравилишта Београд” на Тари, Гочу, Руднику и Дивчибарама.

Представници Градске општине Обреновац и Града Београда посетили су данас малишане који су тренутно са својим учитељицама смештени на Тари у одмаралишту ”Митровац” . Са 120 ученика из ОШ ”Посавски партизани” на Тари тренутно, о трошку општине Обреновац, борави и 30 малишана из општине Обилић са Косова и Метохије.

Заменик градоначелника Горан Весић је објаснио да је боравак деце са Косова на Тари део споразума који су потписали Град Београд и српске средине са Косова и Метохије.

– Градске општине воде рачуна да помогну живот наших сународника са Косова, а једна од активности је да српска деца која живе у тим срединама посећују Београд и користе погодности које имају и београдска деца. Тако су деца из Обилића данас овде заједно са децом из Обреновца и других крајева Београда, на шта смо веома поносни – рекао је Весић.

Он је додао да у овом тренутку у шест објеката Центра дечјих летовалишта и опоравилишта има смештајних капацитета за око 800 деце.

– Тренутно смо преузели одмаралиште Шупља стена код Београда, а завршавамо и реновирање објекта у Аранђеловцу. Када будемо завршили та два објекта, имаћемо 260 места више и наставићемо да улажемо у Центар дечјих летовалишта и опоравилишта. Већ наредне године уложићемо и у реконструкцију објекта на Тари, у који од отварања није много уложено. Наш циљ је да имамо више смештајних капацитета како би деца из Београда могла да проводе време на планини, да уче о екологији и током летњег и зимског распуста неко време проведу заједно – истакао је заменик градоначелника и поручио родитељима да је ово најбоља понуда за децу.

Он је подсетио на то да сва деца у Обреновцу имају бесплатно зимовање на планини, захваљујући договору између Општине и Термоелектране.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић истакао да је за ово путовање заслужна Термоелектрана и захвалио је том приликом њеном руководству на томе што су уз грађане Обреновца и што се на одговоран начин односе према здрављу свог становништва. По његовим речима општина је покренула овај програм да би побољшала отпорност малишана на климатске промене и загађење које емитује термоелектрана.

Помоћник директора Канцеларије за КиМ Дејан Павићевић изразио је захвалност представницима Града Београда и Општине Обреновац на бризи коју су показали према деци из општине Обилић. Долазак овде и дружење са вршњацима за децу је незаборавно искуство, истакао је Павићевић, наводећи шта је све урађено за житеље Обилића и других општина. Он је најавио да се за десетак дана очекује да Град Београд у Косовској Митровици започне изградњу зграде за повратнике, што је значајно.

Председник Привременог органа Општине Обилић Ненад Денић такође је захвалио на свој пруженој помоћи.

– Знамо да нисмо сами. Држава Србија нас увек штити и брани и пуним очима гледамо у њу, јер друге државе немамо – навео је он.

Директорка Центра дечјих летовалишта и опоравилишта Тања Сантрач изразила је велико задовољство због девет година дуге сарадње са општином Обреновац, као и због посете заменика градоначелника, чија подршка много значи. Она је додала како је циљ да што више деце, како предшколског тако и школског узраста, долази у објекте, као и то да се центар унапреди у смислу смештајног капацитета. Централни објекат кампа је реновиран, пројекти за трећи и четврти павиљон су завршени, док ће наредни пројекти бити везани за пети и шести павиљон, прецизирала је она.