Већ три месеца трају радови на реконструкцији канала Купинац у насељу Рвати и шест црпних станица у Обреновцу, који ће омогућити ефикаснију одбрану централних делова општине од подземних и атмосферских вода. Овим пројектом је предвиђена регулација канала на дужини од 1 километар, и предвиђа камену облогу дна и косина. Радове финансира Европска унија, а вредност износи 2,3 милиона евра.

Радове је данас обишао председник градске општине Обреновац Мирослав Чучковић са својим сарадницима како би се лично уверио у напредак радова. Он је том приликом истакао да ће канал по завршетку радова бити украс тог дела Обреновца.

– Ово ће бити украс Обреновца и што се тиче промене микроклиме и што се тиче самог места за шетњу, биће мање комараца и биће уништен непријатан мирис. Ово је најважнији пројекат који радимо ове године, али и пример како треба да буде уређен канал код Тамнавске улице као и канал између насеља Тополице и хотела – казао је Чучковић.

– Временски услови тренутно нам иду на руку, а радници су, заиста, једном добром динамиком до сада поставили 35 одсто каменог корита. Имају рок још 6 месеци и време које ће нам тек ићи на руку. Крајем јуна очекујемо да ће канал бити пуштен у проток. Не осећа се више онолики смрад, иако је тек само 5, од укупно 21. бунара, повезано – казао је директор ЈКП ”Обреновац”, Славко Берић.

Он је истакао да прва фаза која је урађена 2007. и 2008. године није ни принети овој, другој фази.

– Ови радови су вечни, јер је све поплочано природним каменом у армираном бетону. Дренажни бунари служе да оборе ниво подземних вода, пројекција Института ”Јарослав Черни” је да ће се ниво подземних вода спустити у овом делу града за метар и по до два. Када се повежу сви бунари на току од Фрушкогорске до Рваћанске улице, уз црпну станицу Купинац која је ремонтована и има појачане капацитете, чим се подигне ниво подземних вода, канал ће добити своју проточност и сам по себи ће да се чисти – закључио је Берић и додао да се нада да ће у скоријој будућности ту постојати шеталиште оплемењено бујном вегетацијом без амброзије и штетних организама.

Саветник председника градске општине Обреновац Дејан Камбер је подсетио да је овим пројектом потпуно реконструисана црпна станица Забрешке ливаде која се налази у Забрану.

– Овај канал директно зависи од те станице, јер се путем овог канала евакуишу све воде ка реци Колубaри. Тренутно је реализацији пројекта на другој црпној станици Мислођин, она ће бити готова за месец дана, након чега се прелази на Забрежје где ће бити реконструисана црпна станица Вић баре – казао је Камбер.