Председник Србије Александар Вучић обишао је данас фабрику Меи Та Еуропе у Баричу, где је присуствовао обуци за новозапослене, као и предавању за ученике обреновачке Техничке школе, која се организује у тој компанији. Вучић је обишао ливницу и погон за машинску обраду после чега је разговарао са ученицима Техничке школе из Обреновца.

Њима је пренео да му је један од највећих светских лидера, Шимон Перез, једном у разговору рекао да ће будућност имати само они у чијим земљама радници буду учили, а ученици буду радили, јер другачије неће моћи да издрже тржиште и конкуренцију, и неће моћи да опстану.

– Посебно сам срећан због могућности да се бавимо дуалним образовањем и пород безброј отпора. Срећан сам што постоји овако јака и моћна фабрика у Обреновцу – поручио је Вучић.

Додао је да је задивљен и оним што је видео у фабричкој ливници и погону за машинску обраду, јер је, каже, потребно да имамо обучене раднике, младе који могу да напредују.

– Не може се без тешког рада до доброг живота. А, моја молба је да будете посвећени и да ангажманом и радом све што су у вас улагали, вратите родитељима и земљи. А, ми као држава помажемо колико можемо – рекао је Вучић.

Компанија Меи Та Еуропе се бави производњом аутомобилских делова, делова мотора и општих индустријских делова. Прва фабрика у Баричу код Обреновца отворена је у априлу 2017. године, а друга у јуну прошле године.

Меи Та је укупно у две фабрике у Обреновцу уложила 150 милиона евра, а запошљава 3.050 људи. Постоји потреба за новим запосленима и зато константно организују обуке за нове раднике.

Фабрика има сарадњу са општинама Обреновац, Лазаревац, Лајковац, Ваљево…

Вучић је фабрику посетио у пратњи председника Меи Та групе Бен Чена, амбасадорке Кине у Србији Чен Бо, председника општине Обреновац Мирослава Чучковића и министра просвете Младена Шарчевића, градоначелника Београда Зорана Радојичића, заменика градоначелника Горана Весића и директора ЈП ЕПС, Милорада Грчића.

Вучић је подсетио да су људи, пре пет година, када се почињало са том инвестицијом, били у неверици, а данас у тој фабрици ради 3.000 људи.

– Нападали су ме новинари једне ТВ куће да у уговору пише да ће бити 700 радника, а да сам ја рекао 1.500. А данас их је не 1.500 већ 3.000 радника. Данас је 3.046 радника у делу где 50 година није било ниједне фабрике – подвукао је Вучић.

Он је подсетио да се много чекало на аутопут кроз Обреновац, да су селима људима чекали на канализацију, а да је више од 250 милиона евра уложено у обнову те општине после поплава из 2014. године.

– Да сутра не будем ништа, ко год да уђе у ову фабрику – знаће да смо је ми изградили, са кинеском браћом –  рекао је Вучић.

Он је захвалио и кинеском председнику Си Ђинпингу на односу према Србији и поручио кинеским партнерима да ћемо Сија дочекати онако како га ниједна земља на свету није дочекала.

Посебно је, каже, срећан што у фабрици Меи Та раде и људи из Лазаревца, Уб, Лајковца, Ваљева, са Чукарице и других места, а не само из Обреновца, јер су препознали прилику.

– Нама су потребни добри, вредни радници, који су прошли обуке које се овде организују, а они ће бити и најплаћенији у будућности. Само рад доноси резултате, а ко мисли да ће с неба нешто да падне и да је држава ћуп из ког може да се вади – то не постоји – рекао је Вучић.