Захваљујући програму здравствене заштите који је 2018. године покренула Градска општина Обреновац у циљу подстицаја рађања деце финансирањем поступка вантелесне оплодње, породица Бабић са Забрежја је добила најлепши новогодишњи поклон.

Наиме, у новембру прошле године, Наташа и Љубомир Бабић су после 17 година борбе добили ћерку Николију.

– Вантелесна оплодња нам је успела из шестог пута, за њу смо се припремали овде, у Обреновцу и Београду, а саму оплодњу смо урадили у Прагу. Подршка од стране породице и од општине нам је пуно значила током овог периода, и морам да нагласим да су нам у општини увек излазили у сусрет по овом питању – рекла је Наташа.

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић обишао је данас породицу Бабић и том приликом рекао да су бебе рођене у програму вантелесне оплодње средствима општине за њега највећа радост и успех. Он сматра да су родитељи који су у петој деценији успели да остваре потомство пример борбе, истрајања и јаке жеље.

Директор Дома здравља Обреновац Др Обрад Исаиловић је подсетио да општина више неће морати да финансира покушаје вантелесне оплодње, јер влада и председник републике имају више слуха за пронаталитетну и демографску политику.

– Више неће бити ограничења ни у годинама старости нити у броју покушаја. Такође, и медицина је узнапредовала и више није тешко одржавати трудноћу у четрдесетим годинама. Имајући у виду да, отприлике, у Србији има око 10 одсто парова, из брачних или ванбрачних веза, који не могу да добију дете природним путем, искористио бих ову прилику да позовем све парове који имају проблем са зачећем, а проблем се сагледава већ након годину дана заједничког живота, да се јаве свом изабраном гинекологу или лекару који ће их упутити на испитивања и упутити их на начин како да се пријаве за вантелесну оплодњу о трошку државе – нагласио је Исаиловић.