Француски Институт у Србији (INSTITUT FRANÇAIS DE SERBIE) и Шуматовачка–Центар за ликовно образовање из Београда позивају све заинтересоване да учествују у образовно-креативној радионици “Луткарско позориште сенки” (уз консекутивни превод). Радионица ће се одржавти на великој сцени Спортско-културног центра Обреновац од 1. до  6. новембра 2011. уз подршку Малог позоришта “Душко Радовић”, Међународног фестивала позоришта за децу, Канцеларије за младе Управе ГО Обреновац, PASCO пројеката Обреновац, Спортско-културног центра Обреновац и АССИТЕЈ Србија- удружења за развој позоришта за децу и младе.

Аутор/водитељ радионице: Жан-Пјер Леско (Jean-Pierre Lescot), примењени уметник, професор на Интернационалном луткарском институту у Шарлвил-Мезијеру (l’Institut international de la marionnette de Charleville-Mézières).

Радионица је бесплатна за учеснике.

Конкурс је отворен за младе људе из Србије и региона, талентоване за драмске или ликовне уметности, који се професионално баве или су заинтересовани за луткарство и позориште сенки у свом будућем раду. Конкурс је отворен до 13. октобра  2011. Датум објављивања резултата: 20. октобар 2011, на веб адресама: www.sumatovacka.rs и www.ccf.org.rs.

Потребно је доставити: биографију и мотивационо писмо. Пријаве слати на: art@sumatovacka.rs
Контакт телефони:  +381 64 153 12 50, +381 63 892 27 83, +381 63 331 880.

Максимални број учесника је 12. Радионица ће се одржавати свакодневно од 10 до 18 часова.

Одабир учесника радионице извршиће трочлани стручни жири у саставу: Филип Ле Моан (Philippe Le Moine),  редитељ и позоришни менаџер,  заменик директора Француског института у Србији, Бојан Милосављевић, позоришни редитељ, Мр Весна Богуновић, теоретичарка уметности и медија.
Технички координатор: Јелена Стојановић, сценограф и костимограф.

Јавно приказивање делова радионице уз разговор биће одржано 6. новембра 2011. године. 

За учеснике је обезбеђен бесплатан свакодневни комби превоз на релацији: Београд-Обреновац-Београд.
НАПОМЕНА: Постоји могућност помоћи организатора у налажењу смештаја током трајања радионице за учеснике који нису из Београда и који не могу себи да обезбеде смештај.

Опис радионице можете погледати овде.

Прихвативши да водим радионицу о Позоришту сенки, чија традиција сеже скоро до самог настанка човечанства, моја намера никако није да пренесем различите технике које су настајале и развијале се током векова, у складу са религијским традицијама, обичајима народа који су се њиме служили и служе се и данас, не би ли призвали пажњу богова, исмевали се властима, смејали се човечанству или плакали над његовом трагичном судбином…
Циљ мог ангажмана јесте да архивирам и анализирам емоционалне намере које упућују на одређену естетику.
Намера ми је да полазнике, будуће креаторе сенки, обучим у томе да реализација сопственог естетског израза буде у кохеренцији са емоционалном намером коју желе да представе.

Жан-Пјер Леско