Обележавајући 11. новембар Дан примирја у Првом светском рату, представници Градске општине Обреновац данас су посетили деведесетогодишњег Бошка Комановића из Грабовца.

Од овог времешног становника села Грабовац пре 30 година је потекла идеја да Обреновац добије споменик посвећен свим учесницима Великог рата са подручја Обреновца. Процењује се да их је било око 1000 а да су међу њима бројни учесници Солунског фронта као и 36 носилаца Карађорђеве звезде.

У Градској општини Обреновац ову идеју ће почети да спроводе у дело како би српски јунаци остали у сећањима свих грађана Обреновца.

-Кад сам постављен за председника МЗ 1989. године сматрао сам да нешто значајно и велико треба да урадим. И ако сам мали човек, знао сам да могу велике ствари да урадим. Тада су били други људи на власти, данас имамо људе који разумеју ту идеју – истакао је Бошко Комановић.

Члан Већа Градске општине Обреновац, Зоран Ћорломановић, нагласио је да господин Комановић има изузетно добру архивску грађу о томе како су се Обреновчани борили у Првом светском рату. Он је додао да изузетно јунаштво и жртве српске војске су разлози због којих значајни датуми из историје морају да се обележавају и у будућности.

– Данас је велики празник, то је дан када су стала сва страдања у Европи, посебно она у којима су учествовали наши борци. Тренутак је да сви заједно као Обреновчани одамо почаст свим људима који су пали за слободу. Море је гробова наших на Зејтинлику, где има и Баричанаца, Грабовчана, Скељана и свих осталих наших бораца из свих села, а ми немамо наш споменик за све те жртве. Заједно са урбанистима, Удружењем потомака и иницијаторима створићемо услове како би тај споменик нашао своје место у Обреновцу – казао је председник Градске општине Обреновац, Мирослав Чучковић.