У пуном јеку су радови на реконструкцији канала Купинац у насељу Рвати и шест црпних станица у Обреновцу, који ће омогућити ефикаснију одбрану централних делова општине од подземних и атмосферских вода. Овим пројектом је предвиђена регулација канала на дужини од 1 километар, и предвиђа камену облогу дна и косина. Радове финансира Европска унија, а вредност износи 2,3 милиона евра.

Радове је данас обишао председник градске општине Обреновац Мирослав Чучковић са својим сарадницима како би се лично уверио у напредак радова.

Саветник председника општине Дејан Камбер је подсетио да је током 2016. године започета реализација пројекта који финансира Европска унија, где је предвиђено чишћење 64 км каналске мреже као и реконструкција црпних станица.

– Тада су направљене одређене уштеде на пројекту и та средства смо усмерили на реконструкцију канала Купинац. Кључ овог пројекта је повезивање 16 самоизливних бунара, и изградња 5 нових који ће имати функцију да стално упумпавају свежу воду и да се непријатан мирис на том простору сведе на минимум – истакао је Камбер.

Он је додао да је извођач радова Водопривредно предузеће ”Ерозија Ваљево” чији стручњаци имају велико искуство извођења оваквих радова на регулацији Колубаре у Ваљеву.

– Управо поучени тим искуством надамо се да ће радови бити изведени у року и на квалитетан начин, како би наши суграђани од јула следеће године, када је превиђен завршетак радова, били задовољни – закључио је Камбер.

Ови радови се изводе у оквиру пројекта ”Реконструкција инфраструктуре за заштиту од поплава”, вредног 19,5 милиона евра, који суфинансирају Европска унија и Аустријска развојна агенција, која уједно и спроводи овај пројекат.