Поводом обележавања 101 године од ослобођења Обреновца у Првом светском рату, данас су на градском тргу положени венци на споменик носиоцима Карађорђеве звезде са мачевима и спомен обележје војводи Живојину Мишићу.

Венце на споменике у центру града положили су представници Градске општине Обреновац, удружења потомака ратника 1912-1920. ”Живојин Мишић”, породице ратника и грађани.

Драган Лазић, председник општинског одбора Удружењa потомака ратника 1912-1920. ”Живојин Мишић” рекао је да чланови поштују завет да обележавају овај датум који се преноси са колена на колено.

Члан Већа градске општине Обреновац Зоран Ћорломановић је обраћајући се присутнима рекао да никада у историји људи са ових простора нису били кукавице.

– Храбро су стајали у прве редове борбе за Србију, њен напредак и развој. Храбро су Посавци изнели битку на Колубари, на Церу, прешли Албанију и тријумфално се вратили у свој Обреновац. Тридесет најхрабријих су носиоци Карађорђеве звезде и они су наш понос и подсећање на њих треба да је наш мотив да, ми који живимо у овом мирном и просперитетном времену, треба да радимо и развијамо нашу земљу – казао је Ћорломановић.

У разговору са члановима удружења потомака ратника председник градске општине Обреновац Мирослав Чучковић је обећао да ће помоћи да трочлана делегација отпутује на Крф како би посетили острво Видо и Плаву гробницу где је изграђена маузолеј-костурница у сенци столетних чемпреса, у част наших предака који ту почивају.

Обреновац је први пао под окупацију Аустроугарске која је трајала све до 31. октобра 1918. године. ”Било једном једно дивно поколење” је епитаф на споменику у центру града посвећен не само одликованим ратницима, већ свима који су дали свој живот за ослобођење места и земље.