Данас је свечаним полагањем венаца на споменик палим борцима за време Другог светског рата свечано обележена 75. годишњица ослобођења Обреновца.

У Парку хероја свечаном програму и полагању венаца присуствовали су представници Градске општине Обреновац, СУБНОР-а, Удружења бораца, пензионера, ратних војних инвалида, ратника и потомака и грађани.

Обележавање је започело химном ”Боже правде” коју су извеле чланице хора ”Обреновачке девојке”. Активно учешће у програму су узели и ученици Основне школе ”14. октобар” из Барича. Ученица Лена Петровић је рецитовала песму ”Домовина се брани лепотом” Љубивоја Ршумовића, док је Анђелија Николић рецитовала песму ”Домовина” Душана Васиљева.

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић је у свом обраћању честитао Обреновчанима овај важан јубилеј.

– Поносан сам на чињеницу да враћамо стари дух обележавања дана ослобођења. Са нама су ђаци ОШ ”14. октобар”, који данас обележавају и дан школе, а тако је и било и осамдесетих година када сам ја као ђак првак стајао на тргу када се велики број сведока тог догађаја налазио према нама. Ми смо гледали и слушали наше хероје, а ја ћу се посветити томе да, данас када имамо само неколико живих бораца из тог доба, у још већем броју и још снажније обележавамо овај датум у Обреновцу – обећао је Чучковић.

Он је додао да политика која се данас води гарантује сигурну будућност. Према његовим речима представници великих светских сила, Русије, Немачке, Француске, Турске и Америке, нашу земљу оцењују као фактор мира и стабилности на Балкану и сматра да је то доказ да је пред нама светла будућност, да малишани никада не иду у ратове.

На самом крају су ученици ОШ ”14. октобар” извели плесну нумеру ”Растимо и вежбајмо уз музику и осмех” као захвалност онима који су у свим борабама дали допринос да у овој земљи расте безбрижна младост.

У склопу обележавања 75 година од ослобођења Обреновца делегација Градске општине Обреновац је присуствовала парастосу и положила венце и у спомен парку у Грабовцу у част мештанима који су стрељани у знак одмазде 1941. године.

Представници Градске општине Обреновац су овом приликом посетили и славу Покров Пресвете Богородице коју преслављају Роми из Грабовца. Они тај празник славе више од педесет година, у знак што су 14. октобра 1941. године успели да на чудесан начин избегну стрељање иако су били одређени и обележени за тај чин.

Дан 14. октобар је дан када су 1944. године јединице Народно ослободилачке војске ушле у Обреновац и протерале немачку војску из општине према Београду и Срему.