У Свечаној сали Скупштине града Београда јуче су додељене Награде ”Невен” за 2018. годину. Награду ”Невен” за најбоље дело из области белетристике добила је Весна Алексић за књигу ”Сазвежђе виолина” у издању ”Креативног центра”.

Према речима жирија ”Сазвежђе виолина” Весне Алексић је наглашено емотивна прича о одрастању, пријатељству, уметности и рату, која својом тематиком, елегантним стилом и чврстом структуром доноси нове поетске стандарде у домаћи жанр омладинског романа.

Одлуку о награди донео је жири у саставу Милован Данојлић, Гордана Главинић и Ивана Мијић Немет.

Традиционална награда ”Невен”, најстарија и најзначајнија награда у области културе за децу, установљена је 1955. године. Подстиче стваралаштво за децу, афирмише ауторе и најуспешнија остварења за младе. Додељује је организација ”Пријатељи деце Србије” у три категорије: белетристика, илустрација књиге или сликовнице и популарна наука. Награду чине повеља чији је аутор Душан Петричић и новчани износ. Додељује се сваке године за издања штампана у претходној години.

На овогодишњи конкурс стигло је 45 наслова намењених деци из 17 издавачких кућа.

Доделу овогодишње књижевне награде Невен подржали су Министарство културе и информисања, Министарство за рад, запошљавање, борачка и соц. питања, и Продуцентска кућа НИРА. Пријатељи награде су Скупштина града Београда, Модна кућа „Мона“, и Књиговезница „Паштрмац“.

Весна Алексић је Обреновчанка која се бави књижевношћу за децу и младе, а своје прве текстове написала је за “Политику за децу”. Наша суграђанка Весна, поред тога што пише за децу, она је са њима и у свакодневном контакту, јер ради као педагог у ПУ ”Перка Вићентијевић”. Досад је објавила једанаест романа, дванаест књига приповедака и осам сликовница, а већина тих наслова доживела је више издања. Аутор је и монодрама, две позоришне представе и више радио-драма за децу, као и једне игране ТВ серије. Добитник је бројних престижних награда из области књижевности за децу. Пише и у књижевној периодици о књижевности и приказује нове књиге за младе у часописима. Пише и за одрасле, понекад само, кад мора.