Данас је Обреновац посетила делегација Кинеске академије пољопривредних наука. Делегацију је угостио председник општине Мирослав Чучковић и са њима разговарао о тренутној ситуацији у пољопривреди, о субвенцијама, пројектима и начинима на које општина помаже развој пољопривреде.

Представник Академије, Ху Џ Чен је рекао да су Кина и Србија пријатељске земље и да су увек имале добру сарадњу.

– Кинеско пољопривредно тржиште је велико, али значајно је за нас да разменимо искуства. Кина може бити од помоћи када је у питању пољопривредна политика зато што је кинеска популација велика и сви проблеми са којима смо се сусретали ће сигурно доћи и у Србију – казао је Чен.

Помоћник министра за пољопривреду Александар Богићевић је рекао да је 2017. године потписан Меморандум о сарадњи Србије и Кине у области пољопривреде.

– Недавно је имеђу два министарства уговорен извоз у области свињарства и говедарства али и извоз млека у зависности од потреба на кинеском тржишту. Надам се да ћемо ускоро то моћи да финализујемо. Драго ми је што је делегација изабрала да дође у Обреновац, ми ћемо им узвратити посету – казао је Богићевић и захвалио се на посети.

Боравећи у Обреновцу делегација је посетила и Пољопривредно хемијску школу. Директор школе Драгољуб Златановић је подсетио да је након катастрофалних поплава Народна Република Кина помогла наставном особљу и ученицима школе поклонивши један трактор који се користи на огледном имању у Грабовцу.