Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић посетио је данас манастир Хиландар на Светој Гори.

У светој царској српској лаври Хиландару, председника Чучковића, старешину немесника Цркве у Обреновцу Дарка Павловића, архијерејског намесника Слободана Илића и представнике црквеног одбора општине Обреновац дочекао је игуман манастира архимандрит Методије у пратњи манастирске братије.

Света царска српска лавра Хиландар налази се на Атосу (Света Гора), најисточнијем од три полуострва на Халкидикију у Грчкој. На Светој Гори постоји 20 манастира, 12 скитова и мноштво мањих монашких насеобина. Административно седиште Свете Горе је у месту Кареја на Светој Гори где се налази Свештена Општина у којој бораве представници (антипросопи) свих 20 светогорских манастира. На челу Свете Горе се налази Прот Свете Горе, једногодишња функција на коју се редом бира представник из једног од следећин пет манастира: Велика Лавра, Ивирон, Ватопед, Хиландар и Дионисијат. Света Гора је у саставу грчке државе, али има аутономију у оквиру ње, загарантовану Уставом Републике Грчке.

Игуманијом Свете Горе се сматра сама Богородица Дева. По древној традицији на Светој Гори је на снази АВАТОН (”не крочити”). У мушке манастире у којима важи ”аватон” не може да крочи женска нога. Не само женска нога, него нико ко није најављен за улазак на Свету Гору.