На Конференцији за медије која је одржана 25. августа у Галерији ЈП Спортско-културног центра „Обреновац“ присутнима су се обратили Ивана Јаношевић, директорка Библиотеке „Влада Аксентијевић“, Жељко Јоветић, председник Градске општине Обреновац, Слободан Радојичић и Владан Обадић, чланови организационог одбора Међународних сусрета у Обреновцу. Представнике медија као и госте из иностранства поздравио је председник Градске општине Обреновац, Жељко Јоветић:

– Наша жеља је да ова манифестација постане традиционална. Са традицијом се тешко излази на крај, она се тешко чува али ја се надам да ће ова манифестација из године у годину окупљати све већи број земаља и да ће све више интересовати домаћу јавност. Ово је друга интернационална манифестација на којој окупљамо фолклорне ансамбле из целог света. Ове године су са нама четири земље а укупно ће се представити око три стотине фолклораша. Очекујем да Обреновчани то испрате боље него прошле године ако је то могуће јер су улице биле пуне. Ићи ћемо обреновачким улицама, посетићемо и наша насеља, бићемо и на градском тргу а наши гости ће моћи да виде шта то поседује Обреновац. Идеја је да Обреновац покажемо као космополитски град, који је најчешће домаћин спортских сусрета. У наш град често долазе и делегације због највећег привредног субјекта ТЕНТ-а али и других компанија. Али наша жеља је да и уметност нађе своје место на овој мапи и сматрам да је овом манифестацијом и проналази и да ће Обреновац бити препознатљив и по томе, истакао је Јоветић.

Судећи по запаженим резултатима које су обреновачка културно-уметничка друштва остварила на домаћим и иностраним фестивалима, несумњиво имамо најбоље фолклораше у држави.

– Мени је изузетно драго што боравите у нашем граду, надам се да ће вам бити пријатно и да ћете уживати. Ми ћемо се потрудити да се представимо у најбољем светлу. Посебно бих поздравио госте из Пољске јер смо међусобном сарадњом остварили и привредно-политичку сарадњу, рекао је Слободан Радојичић члан организационог одбора.

Сваке вечери пре почетка дефилеа биће организоване презентације старих заната:

– Очување традиције је најважније за постојање друштва. Ова културна манифестација је нешто што је добра основа за даљи развој и напредак аматеризма у Обреновцу. У предстојећем програму наступаће сваке вечери по четири КУД-а, трудили смо се да програм буде што разноврснији, рекао је Владан Обадић члан организационог одбора.