Јавно комунално предузеће „Водовод и канализација“ почело је са радовима на изградњи примарне водоводне мреже у Баљевцу. У току су и радови на санацији цевовода за Забран. 

У циљу снадбевања водом потрошача у Баљевцу изводи се изградња примарног цевовода пречника 180 мм у укупној дужини од 1600 метара од локације резервоара Дражевац 2 до локације будућег водоторња.

Директор ЈКП „Водовод и канализација“ Ненад Радојевић је истакао да се настављају радови на ширењу мреже у овом делу друге висинске зоне како би мештани села Баљевац добили пијаћу воду.

– До сада су се грађани снабдевали алтернативним изворима, а сада ће домаћинства уз саму линију примара моћи одмах да се прикључе. Крајем септембра су планирани радови на изградњи секундара Баљевац, па ће и куће које су  мало удаљеније од примарног вода моћи да буду прикључене. Нови потрошачи користиће воду из новоизграђеног Р2 резервоара у Дражевцу – рекао је Радојевић. 

Рок за извођење радова је 40 календарских дана, а уговорена вредност радова је 6.200.000 динара.
 
 

Данашње радове на изградњи примарне водоводне мреже у Баљевцу обишао је председник општине Обреновац Жељко Јоветић.

– После изградње резервоара у Дражевцу и ширења водоводне мреже ка Пољанама ово су јасни и конкретни радови који ће допринети квалитетнијем и бољем животу грађана Баљевца. Ради се о 60 кућа које се налазе дуж 1600 метара мреже која се ради и то је прва фаза. Након тога ће се радити секундарна мрежа, па ће и већи број грађана добити воду. Мислим да је водоводна мрежа најбитнија инфраструктура коју треба довести до грађана ако желимо да они остану у селима. Било какав буџет и данас и у будуће не сме да буде рестриктиван према оваквим инвестицијама. Оно што нас чека у будућности, осим дела Дражевца и села око њега, јесте Грабовац. Чекају нас радови у Грабовцу и Стублинама и мислим да ће са крајем септембра стећи услови за расписивање тендера. Имаћемо потребне дозволе, новац за ту инвестицију смо обезбедили и наставићемо са инфраструктурним радовима – казао је Жељко Јоветић.

 

На путу за Забран, због повећања капацитета и повезивања са новоизграђеним цевоводом у Забрану, а у циљу снадбевања водом излетишта Забран изводи се санација постојећег поцинкованог цевовода. Укупна дужина цевовода који се санира је 620 метара.

Успели смо да решимо питање имовинских односа и нашли смо место са ког вода може да се повеже са постојећим цевоводом који није био у функцији. Започети су радови за повезивање са мрежом водовода у дужини од 630 метара од шахта код кружног тога до црпне станице Колубара. Ради се санација постојећег цевовода, тако да ће вода на крају доћи у само насеље Забран. Следеће године је предвиђена изградња секундара, али претходно се мора решити имовина корисника који имају куће – рекао је директор ЈКП „Водовод и канализација“ Ненад Радојевић.

Рок за извођење радова на санацији цевовода је 15 календарских дана, а уговорена вредност радова је 4.200.000 динара.