Обреновац је у суботу био домаћин државног првенства извиђача, односно “Извиђачких игара Србије”. Наш град је угостио 230 младих извиђача који су имали прилику да покажу своја знања у најразличитијим дисциплинама.

Такмичење је свечано отворено на платоу испред зграде Градске општине Обреновац, а све присутне поздравио је председник општине Мирослав Чучковић.

“Када смо у фебруару ове године отворили наш Природњачки дом у Арборетуму, управо смо имали идеју и циљ да тај простор буде место окупљања свих заштитника природе и људи који су у оквиру својих извиђачких секција широм Србије. Оних који свакога дана, од Ниша до Суботице, од Сурдулице до Врања, увек и на сваком месту чувају своју извиђачку секцију и труде се да тај простор наше лепе Србије буде заштићен, колико год је то могуће”, рекао је Чучковић у свом обраћању.

Млади љубитељи природе показали су све своје вештине, стечено знање, али и спремност за размену искустава и склапање нових пријатељстава.

“То је један од циљева наше организације, као лидера у неформалном образовању младих, да младе и децу склонимо од штетног утицаја друштва, организујући их у извиђачки савез, који се, могу рећи, враћа на стару славу, као једна од најомиљенијих организација школске омладине и младих”, казао је Петар Трајковић, в.д. старешине Савеза извиђача Србије.

Осим извиђача из Србије, учешће на овом такмичењу узели су и извиђачи из Брчког. Одмах по окупљању испред зграде општине, сви су се упутили ка парковима природе и излетиштима које нуди Обреновац.

“Обреновац има изузетне услове. Простор Арборетума је као створен за нашу организацију и активности које спроводе извиђачи. Обреновац, као извиђачка организација, јесте организација у успону и то захваљујући раду Обреновчана”, приметио је Трајковић.

Светозар Андрић, директор Јавног предузећа за заштиту животне средине, изразио је задовољство због одржавања овако значајне манифестације у нашем граду. Он се, такође, осврнуо на отварање Природњачког дома у Арборетуму, рекавши да је основни циљ био окупљање свих љубитеља природе под ‘једном капом’.

Екипе извиђачких одреда из целе Србије такмичиле су се на простору Арборетума, Вашаришта, као и на базенима, где су имале прилику да покажу стечена знања о сигнализацији, топографији, оријентацији и изради заклона.