У склопу Подршке Европске уније управљању миграцијама у Републици Србији и подршке општинама и градовима у Србији на чијој територији бораве мигранти, Градска општина Обреновац је данас добила соларну, паметну клупу као и сервер који ће унапредити пружање услуга грађанима.

Паметна клупа је постављена на градском тргу у Обрановцу у најјпрометнијем делу града где се окупља локално и мигрантско становништво. Клупа би требало да олакаша приступ информацијама и омогући комуникацију како локалном тако и мигрантском становништву, рекла је Бриџит Кучар, представница Делегације Европске уније у Републици Србији. Она је додала да је народ Обреновца показао висок ниво разумевања за присуство миграната у граду и изразила наду да ће клупа постати место састајања и дружења поготово за младе људе.

Клупу је изградио тим ”Strawberry energy” који је у Обреновцу, пре девет година, поставио први јавни соларни пуњач.

– Ово је симболичан дан, јер смо пре девет година са овог места лансирали нешто што је данас постао масован тренд. Обреновац може да се поноси што је пре 2010. године први на свету добио соларни пуњач, којих данас има више од 2000 по целом свету. Ми смо овде инсталирали нову, паметнију верзију пуњача, клупа је мања али је технолошки веома напреднија од претходне. Клупа има много више функција поред пуњења телефона, има бесплатан бежични интернет у радијусу од 15 метара, као и сензоре за мерење квалитета ваздуха и окружења – навео је Милош Милисављевић.

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић је рекоа да је поносан и захвалан што је Европска унија након поплава уложила близу 70 милиона евра у обнову града. Он је навео податак да је од почетка мигрантске кризе кроз прихватни центар у Обреновцу, у одређеним сегментима, пролазило и по 1500 људи.

– Данас је тај број око 270 људи, али мислим да је значајно за њих да могу да буду у комуникацији са својим породицама – казао је Чучковић.

Нова соларна клупа и нови сервер су уручени општини Обреновацв како би се што ефикасније одговорило на потребе свих грађана Обреновца, укључујући и оне које се односе на потребу за информацијама и комуникацијом, истакао је Анас Фајад Карман, заменик сталне представнице УНДП-а.

– У протекле три године, у склопу Подршке Европске уније управљању миграцијама у Републици Србији, Градска Општина Обреновац, као једна од општина која је привремено сместила велики број мигранта, добила је подшку вредну више од 200 000$ за унапређење система водоснабдевања као и унапређење здравствених услуга за пацијенте на дијализи – подсетио је Карман.