Родитељи свих београдских основаца ове године не треба да брину о куповини уџбеника, пошто ће их 1. септембра сачекати бесплатни комплети, које су обезбедили град и Министарство просвете и науке, рекла је данас члан Градског већа Јована Механџић.

 
– Током наредне две седмице биће завршена дистрибуција књига по школама, како би ђаци од првог дана могли да буду спремни за нову школску годину – рекла је Механџић.
Она је подсетила да Београд има 120.000 основаца, а да је министарство обезбедило књиге за прва три разреда, док је град издвојио средства за уџбенике од четвртог до осмог разреда.
Литературу из које ће ђаци учити одабрали су учитељи и наставници, након чега је свака школа доставила списак књига Градској управи и Министарству, додала је Механџићева.
Ђаци ће добити уџбенике на коришћење, са обавезом да их на крају године оставе у школи неоштећене, а тај принцип подржало је 92 одсто анкетираних родитеља, на основу чега је у јулу усвојена градска Одлука о подели бесплатних уџбеника.
Родитељи треба да знају да ће само у случају да дете изгуби књигу или је трајно оштети, морати да плате трошак, додала је Механџић и најавила да ће од ове године у школама почети да се уграђују ђачки ормарићи, како би се књиге боље и лакше чувале.
Ормарићи треба да буду спремни за следећу школску 2012/13. годину јер је предвиђено да ће ђаци тада имати по два комплета уџбеника, један који ће користити код куће и други за школу, казала је Механџић.
 
Извор: Блиц