Под покровитељством града Београда – Секретаријата за заштиту животне средине и дванаест градских општина ускоро ће почети са уређивањем укупно 22 мање урбане зелене целине, у оквиру пројекта „Урбани џепови Београда”.

– Циљ овог пројекта јесте успостављање уређених, еколошких и социјално функционалнијих простора у оквиру јавних зелених површина, подстицање одговорнијег односа грађана према властитом окружењу, као и афирмација младих професионалаца у области пејзажне архитектуре – рекао је Горан Триван, градски секретар за заштиту животне средине.
На територији општине Стари град уредиће се три локације (Мике Аласа 10-12, Високог Ставана 5-7 и озелењавање Чумићевог сокачета), а на Врачару две (површина између зграда у Ивана Ђаје, Мутаповој и Његошевој и на Цветном тргу). На територији Новог Београда одабране су две локације, у Др Ивана Рибара 120 и Др Зорана Ђинђића 110. У Обреновцу ће се обавити радови на површини између улица Војводе Мишића и Милоша Обреновића, као и у насељу Сунце, а у Гроцкој ће се уредити локација археолошког налазишта у Винчи. Сличне површине уредиће се и у општинама Звездара, Палилула, Савски венац, Чукарица, Раковица, Сурчин  и Младеновац.
Житељи ових општина имали су претходно прилику да на јавним презентацијама предложе локације за уређење, а о коначном избору локације одлучила је интерна комисија, сачињена од представника секретаријата, општине, Удружења пејзажних архитеката и Удружења грађана „Београдски фестивал цвећа”. Најважнији критеријум је био спремност за ангажман самих становника дела општине за који се конкурисало.
 
Извор: Беоинфо