Друштво педагога физичке културе општине Обреновац током лета спроводи програм „Вежбајмо редовно – стварајмо навике“. Програм је подржан од стране Министарства омладине и спорта и намењен је свим ученицима основних школа у општини Обреновац.

Програмом су обухваћени базични спортови – пливање, атлетика, гимнастика, логоровање, спортске  игре, игре на води, као и традиционалне игре и такмичења -надвлачење конопцем, бацање камена са рамена и сл.

Програм се реализује на три различите локације. У спортској хали реализују се садржаји који се односе на „вежбе на справама и тлу“, атлетику, јачање и развијање физичке мускулатуре ученика. На обреновачким базенима се врши обука непливача, учење и усавршавање различитих пливачких техника, као и забавне игре на води. Излетиште Забран се користи за обучавање ученика за боравак у природи (пецање, подизање шатора, спремање хране, орјентација у простору), као и за организацију различитих надметања и спортских игaра (одбојка на песку, бадминтон, пикадо и сл.).

 

 

Председник општине Обреновац Жељко Јоветић посетио је летњи камп у Забрану у ком тренутно учествује стотинак обреновачких основаца.

– Нема сумње да су овакви програми вишеструко корисни за све. Деца током летњег распуста мање користе слободне просторе који постоје, било да су то простори у основним школама, базени или Забран и са друге стране професори физичке културе су недовољно упослени током лета. Овакве активности су  идеална прилика да се празни простори попуне, да деца буду активна и да им професори помогну. Деца се на овај начин сусрећу са новим активностима, као што су гимнастика, атлетика, преживљавање у природи и друге, и показало се да је то њима јако занимљиво. Овакви програми су прилика да деца током лета и распуста уживају у свом граду – рекао је Јоветић.

 

Познато је да у време школског распуста, у летњим месецима, има веома мало организованих спортских активности за децу школског узраста. Из тог разлога, суштина овог програма је да се током школског распуста ученицима омогући редовна физичка активност, даље развијање стечених вештина и навика, као и могућност да доживе нова спортска, социјална и емоционална искуства која су корисна за свакодневни живот.

 

Чланови Друштва педагога физичке културе општине Обреновац очекују да ће велики број ученика искористити овај програм и да ће боравак у природи, осим стицања нових знања и вештина, још више развити свест о значају чистоће реке, шуме, ваздуха и коришћења прилика за боравак и активности у природи.