Због отварања ауто-пута од Обреновца до Чачка, у последња два дана дошло је до загушења Обреновачког пута кроз Барич и Умку.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић је уверен да ће много мање гужве бити крајем децембра када буде отворена деоница ауто-пута од Обреновца до Сурчина. А до тада Чучковић возачима који се искључују са аутопута предлаже три алтернативна правца којима се излази на Ибарску магистралу и наставља даље ка центру Београда.

  1. Алтернативни пут преко Велике и Мале Моштанице ка Сремчици.
  2. Алтернативни пут преко Дражевца, Вранића и Мељака.
  3. Алтернативни пут преко Дражевца, Степојевца и Мељака.

Чучковић очекује да ће се у наредним данима због промовисања алтернативних праваца који воде до ауто-пута саобраћај нормализовати. Због тога је у садејству са Управом саобраћајне полиције и ”Путевима Србије”, Градска општина Обреновац додатно финансирала путоказе који ће данас бити постављени на свим алтернативним правцима.

Раније јутрос је Чучковић у јутарњем програму РТС-а рекао да су то у питању путеви које су ”Путеви Србије” изградили у потпуности нове или су рехабилитовали старе.

Он је додао да “Путеви Србије” редовно броје саобраћај на деоници Барич–Умка и да је дневно у просеку то неких 13.970 возила, као и да се ради о Обреновчанима који одлазе и враћају се из Београда сваког дана.

– На ту цифру се сада надовезало неких све укупнo 20.200 возила који су прошли за ових неколико дана од отварања ауто-пута и ми смо гледали по сегментима у највећем шпицу од 12 до 16 часова, “Путеви Србије” су избројали првог дана када се отворио пут 4.700 возила, а другог дана близу 4.000 возила – додао је Чучковић.

Указао је да је први дан након отварања ауто-пута саобраћајни колапс био на сваком метру од Обреновца до Београда, кроз Барич и Умку, док је јуче саобраћај у потпуности нормално функционисао.

Навео је да на смањење гужви утиче неколико ствари, а највише то да се испромовишу алтернативни правци који воде до укључења на ауто-пут.

Треба водити рачуна и о безбедносном аспекту сада када је појачан саобраћај ка Обреновцу, због тога је и појачано присуство саобраћајне полиције, каже Чучковић.

– Пратићемо ове ситуације када су смене туриста и почетак школске године, имаћемо и састанке са родитељима и ученицима основне школе у Баричу, како бисмо избегли све могуће нежељене ситуације у наредном периоду – најавио је Чучковић.