Установа Апотека “Београд” је почетком године извршила интеграцију апотека у пет приградских општина међу којима су и апотеке у Обреновцу.

Како апотеке у неким месним заједницама нису испуњавале потребне услове за рад, постојала је опасност од њиховог затварања. Како би се то избегло, Градска општина Обреновац и Апотеке “Београд” су уложиле напор да се пронађу и адаптирају адекватни простори у месним заједницама.

– Пре пар месеци смо се упознали са новим правилницима који захтевају да свака апотека има најмање 30 квадрата. Пет апотека у нашој општини није испуњавало тај услов и постојала је опасност да неке месне заједнице остану без апотеке, што би повукло низ непријатних ствари. Сада се налазимо у Грабовцу где су месна заједница и Апотеке “Београд” пронашле адекватан простор од 30 квадрата, заједнички га адаптирале и спасле апотеку у овој месној заједници. Иста ситуација је и са апотеком у Скели. Захваљујући члану Градског већа Зорану Костићу и Апотекама “Београд” и даље ћемо имати апотеке по месним заједницама – рекао је председник општине Обреновац Жељко Јоветић приликом обиласка објекта у ком ће бити отворена апотека у месној заједници Грабовац.

Он је истакао да је ово прави пример који треба следити, јер је пре две године у Грабовцу отворена пошта, постоји апотека, добар пут и уз пристојну комуналну инфраструктуру стварају се услови да људи остану да живе на селу.

По преузимању седам приградских апотека од стране Апотека “Београд” само једна је имала услове да ради, а то је апотека у Дому здравља у Обреновцу.

 

– По преузимању смо отворили још једну апотеку на тргу Др Зорана Ђинђића да би растеретили апотеку у Дому здравља. Остале апотеке нису имале услове за рад и ми смо преузели да оспособимо те апотеке. До сада су већ регистроване апотеке у прилагођеном простору у Дражевцу, Баричу, Стублинама и сад су реновиране апотеке у Грабовцу и Скели. Све апотеке ће имати довољно лекова и биће снабдевене боље него до сада. Сви лекови који се налазе у Апотекама “Београд”, а то су лекови са позитивне листе, наћи ће се и у овим апотекама – изјавио је Раде Миланковић, директор Сектора за развој Апотеке “Београд”.

Према његовим речима, апотеке у Грабовцу и Скели ће од сада радити у много бољим условима и од септембра ће бити отворене за становнике ових месних заједница.