Након пет година, јуче је поново отворена Ликовна колонија у Обреновцу на новој локацији, тачније у Арборетуму.

ЈП СКЦ “Обреновац” је у сарадњи са Комисијом за културу и ЈП ЗЖС поново оживело ову манифестацију и окупило велики број признатих уметника и нашим младим сликарима пружило могућност да стварају у свом граду. Током трајања колоније, свакодневно ће бити организовани занимљиви и едукативни програми. 

На платну, помоћу четкица и боја или у камену (мозаику) и у медијуму фотографије радиће уметници Горан Десанчић, Зоран Станаревић, Коста Миловановић, Мара Стаматовски, Милан Милошевић, Дуња Ћорломановић, Тамара Миловановић, Марија Ђуричин, Јелена Миловић, Сара Милојевић, Тамара Боговац, Павле Грчић, Горан Ракић и Јован Ракић који ће дочарати можда баш неки предео из непосредног окружења или нешто друго што их инспирише.

– Тим људи око нас и Зорана Ћорломановића одлучио је да направи једну озбиљну ликовну колонију. Нисмо случајно одабрали Арборетум. Арборетум је један диван, прелеп простор који је Јавно предузеће за заштиту животне средине преуредило и заиста се разни догађаји могу одвијати овде. Сигуран сам да ће велики број Обреновчана прошетати, доћи, видети како све то изгледа – рекао је Иван Јегоровић, директор ЈП СКЦ “Обреновац”.

Нови и млади уметници, кроз разговор и дружење са старијим и искуснијим учесницима Ликовне колоније, учиће о новим техникама и новим приступима сликању. И професор ликовне културе Горан Десанчић посебно истиче значај тога што млади добијају подршку током рада са четкицом и бојама.

– Тренутно у Обреновцу постоји тридесетак младих сликара и на њима се треба фокусирати. Нас неколико овде, уметника са преко 40 година у овом послу, са њима заједно, кроз разговоре и дружење, размењивање искуства, доводимо до једне потпуно позитивне атмосфере – казао је Десанчић.

Ликовна колонија стигла је као посебно изненађење свима онима који су од почетка јула пратили културну манифестацију “Обреновачко лето”.

– Мени је јако драго што Спортско-културни центар има слуха, има храбрости и има такав менаџмент да жели да дигне културу Обреновца на један виши, завидан ниво, да негује оно што Обреновац има. У овом дивном простору обједињене су две уметности, природа и уметност младих људи који су академски сликари, који су завршили уметничке школе и који желе да заједно са старијима, искуснијима, оставе свом граду нешто што ће за будуће генерације значити подстрек да се баве уметношћу и да негују културну баштину Обреновца – рекао је Зоран Ћорломановић, председник Комисије за културу Градске општине Обреновац.

Ликовна колонија се завршава у недељу, 25. августа, а до тада ће сви љубитељи уметности моћи да уживају у радовима учесника, али и бројним занимљивим и едукативним програмима.