Данас је делегација Јапана на челу са Каори Коно, супругом Тароа Коноа, министра иностраних послова Јапана посетила Геронтолошки центар у Обреновцу. Наиме, Јапан је након мајских поплава 2014. године донирао значајна средства за обнову овог центра, као и за обнову вртића и Дома здравља у Обреновцу.

Од укупне суме донације Јапана, за обреновачки Дом здравља издвојено је 70.128 евра као помоћ за набавку опреме као што су машине за прање, сушење и пеглање веша, медицинска опрема и намештај за пацијенте и медицинско особље. Предшколска установа у Обреновцу добила је из јапанске донације 42.420 евра, а та средства су искоришћена за куповину два доставна возила за превоз хране, веша и опреме за одржавање, као и за куповину зимских гума. Док је геронтолошки центар добио донацију вредну 77 995 евра, у виду опреме за кухињу, перионицу и трпезарију.

Зоран Суботић, руководилац центра је изразио велико задовољство поводом посете овој установи. Он је истакао да је су чланови делегација желели да се увере како функционише установа након донације.

– Они су се уверили да је опрема стигла у праве руке да се користи и да пуно помаже, овде се спрема дневно 1000 оброка, перионица пере 24 часа – казао је Суботић и најавио да ће Канцеларија за јавна улагања уложити средства за комплетну реконструкцију купатила и соба, као и да ће поступак кренути до краја године.

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић је изразио захвалност Јапану.

– У тренутку наше катастрофе Јапан нам је притекао у помоћ, тако снажна држава окренула се најнемоћнијима у нашем граду. Ваша помоћ је била усмерена ка најстаријима и најмлађима – подсетио је Чучковић.

Сузана Мишић помоћник министра у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је нагласила да је била част показати делегацији како данас установа функционише. Она је истакла да су корисници задовољни и потврдила да су средства употребљена у праву сврху.