Комисија за решавање стамбених потреба избеглица при куповини сеоске куће са окућницом и доделе пакета помоћи (у даљем тексту: Комисија), на основу члана 19. став 7. и 8. Закона о избеглицама (Службени гласник РС, број 18/92, Службени лист СРЈ, број 42/02 ― СУС и Службени гласник РС, број 30/10, у даљем тексту: Закон) и члана 10. став 1. тачка 3. Правилника о условима и мерилима за избор корисника помоћи за решавање стамбених потреба избеглица кроз куповину сеоских кућа и доделу пакета помоћи у виду набавке грађевинског материјала или кућних апарата/намештаја, поступку и начину рада Комисије за избор корисника (у даљем тексту: Правилник о раду Комисије), доноси дана 14. августа 2019. године:

 

О Д Л У К У

о решавању стамбених потреба избеглица кроз куповину сеоских кућа и доделу пакета помоћи у виду грађевинског материјала и/или кућних апарата/намештаја са листом  корисника рангираних према реду првенства на основу испуњености услова и броја освојених бодова

 

 

Додељује се бесповратна помоћ за решавање стамбених потреба избеглица

кроз куповину сеоске куће и доделу пакета помоћи у виду грађевинског материјала и/или кућних апарата/намештаја (у даљем тексту: пакет помоћи) за побољшање услова становања избеглица , и то следећем лицу:

 

 

 

Редни број Број предмета Презиме и име   носиоца домаћинства Број чланова домаћинства Настрадали или нестали чланови домаћинства Малолетна деца Број мал. деце или деце на редовном школовању у једнородитељском породичном домаћинству Породично домаћинство са дететом са инвалидитетом Стамбена ситуација Материјални положај Подаци о губитку радне способности Подаци о телесном оштећењу Болести од већег мед. значаја Регистровано сеоско газдинство Укупан број бодова  
1 V-02 бр. 561-2/1-7 Вукелић Бојан 10 10 20  

 

 

Са лицем рангираним на листи из става 1. ове одлуке, градска општина Обреновац ће закључити уговор којим ће се регулисати међусобна права и обавезе, а ради реализације доделе помоћи за решавање стамбених потреба при куповини сеоске куће са окућницом и доделе пакета помоћи.

Лице рангирано на листи из става 1. ове одлуке обавезно је да се упише у катастру непокретности забрану отуђења и оптерећења на предметној сеоској кући у корист градске општине Обреновац и то на основу посебног решења које доноси Комесаријат.

 

О б р а з л о ж е њ е

 

По Јавном позиву за избор корисника помоћи за решавање стамбених потреба избеглица које имају пријављено боравиште/пребивалиште на територији градске општине Обреновац за доделу помоћи при куповини 5 сеоских кућa са окућницом и доделу помоћи (у даљем тексту: Јавни позив), који је Комисија расписала 17.јануарa 2017.године, лице из става 1. диспозитива ове одлуке поднело је Комисији пријаве на Јавни позив.

Поступајући по поднетој пријави накнадно пронађеној условној кући и увидом у приложена документа, Комисија је утврдила да лице из става 1. диспозитива ове одлуке испуњава услове за решавање стамбених потреба кроз куповину сеоских кућа и доделу пакета помоћи, прописане у делу III Јавног позива и члану 4 Правилника о раду Комисије.

У складу са чл. 9. и 16. став 7. Правилника о раду Комисије, Комисија је донела Одлуку о решавању стамбених потреба избеглица кроз куповину сеоских кућа и доделу пакета помоћи са листом  корисника рангираних према реду првенства на основу испуњености услова и броја освојених бодова (у даљем тексту: Одлука), која је садржала 6 лица и која је, у складу са чланом 9. став 1, тачка 3 Правилника о раду Комисије, објављена 01.априла 2019.године. У ставу 1 исте Одлуке наведено је да ће градска општина Обреновац потписати одговарајуће уговоре са лицима рангираним од броја 1 до броја 5, којима ће се регулисати међусобна права и обавезе, а ради реализације доделе помоћи за решавање стамбених потреба при куповини сеоске куће са окућницом и доделе пакета помоћи.

Лице из става 1. диспозитива ове одлуке, било је рангирано у Одлуци испод броја 5 и није било обухваћено доделом помоћи за решавању стамбених потреба избеглица кроз куповину сеоских кућа и доделу пакета помоћи са листом  корисника рангираних према реду првенства на основу испуњености услова и броја освојених бодова с обзиром да су Потпројектом 5 обезбеђена средства за 5 рангираних корисника на Одлуци.

Дана 02. априла 2019.године, Комисија је, у складу са чланом 17. став 2. Правилника о раду Комисије, објавила Коначну листу реда првенства за доделу помоћи за решавање стамбених потреба избеглица кроз куповину сеоских кућа и доделу пакета помоћи (у даљем тексту: Коначна листа).

Дана 7. марта 2019. године Република Србија и Банка за Развој Савета Европе закључиле су  Анекс Споразума о донацији закљученог између Банке за развој Савета Европе и Републике Србије у вези са Регионалним стамбеним програмом и у вези са трећим потпројектом у оквиру Стамбеног пројекта у Републици Србији (у даљем тексту: Анекс) којим је предвиђено да ће се, из средстава уштеда у оквиру потпројекта 3, обезбедити куповина додатних 45 сеоских кућа за кориснике које су јединице локалне самоуправе изабрале у оквиру потпројекта 4 и 5, а који у складу са расположивим средствима нису решили своју стамбену потребу.

Дана 13. маја 2019. године Банка за Развој Савета Европе одобрила је Републици Србији прерасподелу броја сеоских кућа, чија је куповина обезбеђена из средстава уштете у оквиру потпројекта 3, тако да 5 сеоских кућа, чија је куповина предвиђена у оквиру централизованог  модела спровођења,  буду купљене у оквиру децентрализованог модела спровођења за кориснике које су јединице локалне самоуправе изабрале у оквиру потпројекта 4 и 5.

Одлуком о финансирању уговора о гранту јединицама локалне самоуправе  36-10/2019-01 од 6. маја 2019. године у поступку директног уговарања без објављивања јавног позива број 351-359/2019-01 од 24. маја 2019године, прерасподелом средстава из потпројекта 3 одређен је начин финансирања уговора о гранту закључених са јединицама локалних самоуправа за куповину сеоских домаћинстава и доделу пакета помоћи изабраним корисницима у оквиру потпројеката 4 и 5.

С обзиром на протек времена од дана утврђивања и објављивања Коначне листе до обезбеђивања средстава за наведене намене, Комисија је након што је ценила испуњеност услова из чл. 4 Правилника о раду Комисије и након верификације података о стању имовине, утврдила да једно преостало лице које је рангирано у оквиру поменуте Одлуке испуњава услове за решавање стамбених потреба кроз куповину сеоских кућа и доделу пакета помоћи.

Чланом 4. Правилника о раду Комисије, предвиђено је да подносилац пријаве може остварити помоћ за решавање стамбених потреба избеглица доделом помоћи кроз куповину сеоских кућа и доделу пакета помоћи у виду грађевинског материјала, кућних апарата/намештаја под следећим условима: да имају избеглички статус и поднет захтев за пријем у држављанство Републике Србије или да им је престао статус избеглице јер су стекли држављанство Републике Србије (наведени услов је обавезан за Подносиоца пријаве и за чланове његовог породичног домаћинства који су у статусу избеглице или су били у статусу избеглице); да имају пријављено боравиште/пребивалиште на територији Општине; да немају у својини непокретност у држави порекла, другој држави или Републици Србији, а којом би могли да реше своје стамбене потребе; да не могу да користе непокретност у држави претходног пребивалишта или у другој држави; да од момента стицања избегличког статуса нису отуђили, поклонили или заменили непокретност у Републици Србији, држави порекла или у другој држави, а којом би могли да реше своје стамбене потребе; да немају приходе којима би могли да реше своје стамбене потребе; да нису корисници другог програма стамбеног збрињавања у процесу интеграције у Републици Србији или повратка у државу порекла, којим би могли да реше или су решили своје стамбене потребе; да нису на коначној листи реда првенства по неком од јавних позива Регионалног стамбеног програма Стамбени програм у Републици Србији; да сеоска кућа којом Подносилац пријаве конкурише за доделу Помоћи испуњава основне услове за живот и становање, и да су сеоска кућа и припадајуће земљиште уписани у катастар непокретности на име продавца и без терета.

Чланом 5. Правилника о раду Комисије прописано је да се ред првенства за решавање стамбених потреба утврђује на основу броја бодова које подносилац захтева оствари, а према прописаним мерилима.

 

Чланом 6. Правилника о раду Комисије предвиђено је да уколико два или више подносилаца захтева имају исти број бодова, предност ће имати подносилац захтева који: 1) има већи број малолетне деце; 2) већи број чланова породичног домаћинства; 3) има трудну жену у породичном домаћинству; 4) дуже борави на подручју јединице локалне самоуправе за коју се јавни позив расписује; 5) има мање приходе по члану породичног домаћинства.

Чланом 9. став 1. тачка 3. Правилника предвиђено је да Комисија доноси и објављује Одлуку о решавању стамбених потреба избеглица са листом корисника рангираних према реду првенства на основу испуњености услова и броја освојених бодова.

Чланом 17. став 1. Правилника предвиђено је да подносилац Пријаве може уложити жалбу Општинском већу, преко Комисије за избор корисника, у року од 15 (петнаест) дана од дана пријема Одлуке.

У складу сa чланом 9. Правилника о раду Комисије, поступак за доделу помоћи у првом степену води и све одлуке доноси Комисија за избор корисника.

Сходно свему изнетом, Комисија је одлучила као у диспозитиву овe Одлуке.

УПУТСТВО О ПРАВНОМ СРЕДСТВУ: Против ове Одлуке може се поднети жалба Општинском већу градске општине Обреновац, у року од 15 дана од дана уручења Одлуке, преко Комисије.

Доставити:

– лицима из става 1. диспозитива ове Одлуке

– надлежној Служби ГО Обреновац

 

 

Председник  комисије

______________

Милош Станковић

 

 

Број: V-02-561-2/2017

У Обреновцу 14.08. 2019 године