Данас је у свечаној сали Градске општине Обреновац организован пријем за делегацију округа Нови Сонч из Пољске. Делегација борави у Обреновцу за време трајања фестивала народног стваралаштва и фолклорне традиције ”Међународни сусрети у Обреновцу”.

Фестивал је почео у недељу, 11. августа и трајаће до 14. августа, а на њему учествује шест домаћих фолклорних друштава и 11 иностраних ансамбала и то из Пољске, Републике Српске, Мађарске, Румуније, Шпаније, Русије, Француске, Бугарске, Турске, Грузије и Словеније.

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић је упознао чланове делегације са свим развојним пројектима општине Обреновац од којих је најважнији отварање аутопута у оквиру Коридора 11.

На састанку је било речи о конкретним активностима на унапређењу сарадње.

– Договорили смо се да ове зиме двадесетак ученика из Пољске борави са нашим малишанима на планинама у оквиру пројекта Еко камп који организујемо. Са друге стране ученици наше Пољопривредно хемијске школе ће стећи могућност да бораве у Пољској и упознају се са пољским ученицима из сродне школе. Велику помоћ очекујемо у вези аплицирања предлога пројеката за средства из фондова Европске уније. Такође, добили смо ексклузивни позив. Наиме у Пољској се сваког септембра одржава форум који би се могао назвати Пољским Давосом – казао је Мирко Вранешевић, председник Скупштине Градске општине Обреновац и закључио да Обреновац сада има све потребне услове да заинтересује и инвеститоре из Европске уније који ће учествовати на том економском форуму.

Гувернер округа Нови Сонч Марек Квајтковски је исказао задовољство поводом посете Обреновцу и рекао да мали градови у Европи треба да деле заједничку културу.

– Драго ми је да смо успели да договоримо конкретну сарадњу, поготово у области сарадње младих, јер на њима свет остаје – истакао је Квајтковски.

Градска општина Обреновац и регија Нови Сонч су 2011. године потписале Споразум о сарадњи у жељи да промовишу економски, социјални и културни развој.