Обреновчани су добили две нове стазе у Забрану. Пешацима и бициклистима је обезбеђен простор јер су сви грађевниски радови комплетно завршени, а урађена је и адекватна саобраћајна сигнализација.

Милош Станковић, члан Већа Градске општине Обреновац, каже да је сада употпуњена амбијентална целина у омиљеној излетничкој шуми и да се ради о великом бенефиту за Обреновчане, како за оне који се баве спортом, тако и за оне који слободно време проводе у шетњи или вожњи бициклом.

Новим стазама прошетао је и председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић. Он је том приликом упутио апел грађанима да на овом простору посебно воде рачуна једни о другима, као и о излетишту које је назвао једним од најлепших у Београду.

“Једина ствар због које бих апелова на све наше суграђане јесте та да је Забран наше највеће благо. Оно има 41 хектар и сигуран сам да постоји место за свакога. Морамо показати солидарност, као увек што смо показивали до сада и да бринемо једни о другима на овом простору. Уколико смо дошли да направимо своју приватну забаву, роштиљ, уколико смо гости неког ресторана, немојмо да станемо на стазу. Има места где се може паркирати аутомобил и направити угођај за оно због чега смо дошли”, рекао је Чучковић.

Он додаје и то да никоме нису потребне казне, интервенције комуналне милиције, нити било шта слично, уколико се као заједница потрудимо да очувамо садашњи изглед Забрана.

“Људи који користе овај простор ће сигурно бринути о њему, да не угрожавају друге учеснике у саобраћају, посебно да се не мешају пешаци и бициклисти и то је веома важно на овом сегменту нашег градилишта. Апеловао бих и на рекреативце, када користе справе, а доћи ће и кишни, јесењи дани, уколико их изблатњаве, нека их очисте за другог који долази. Не требају нама казне, нити нам треба комунална милиција, нити нам треба било ко, уколико на тај начин будемо о овом простору бринули, а мислим да смо га направили као једног од најлепших у Београду”, истакао је Чучковић.

Пројекту изградње нових стаза надлежни су приступили са циљем повећања безбедности свих учесника у саобраћају. Сада када постоји простор и за пешаке и за бициклисте, Обреновчани растерећенији могу да долазе и уживају у свему што им нуди Забран.

“Оно што нам је био циљ и основни задатак Градске општине Обреновац и јавног предузећа за изградњу је то да заокружимо, у прве три године, целину од 9.000 и 800 метара бициклистичко-пешачке стазе на територији ГО Обреновац. Првенствено, изградња ове пешачке стазе и бициклистичке ка Забрану је била због тога што је Забран, као једно од најлепших наших излетишта, постао се више посећенији и жеља нам је била да максимално обезбедимо све учеснике у саобраћају. и аутомобилисте, и пешаке и бициклисте и да свако од њих има свој део простора на овом путу”, казао је Милан Марошанин, директор Јавног предузећа за изградњу Обреновца.

За следећу годину, према његовим речима, планирано је да службе овог предузећа направе простор између пешачке и бициклистичке стазе ка главном делу пута, а затим поставе флексибилне стубиће који ће још више допринети безбедности у саобраћају.