Данас су започети радови на уређењу потока Букова јаруга у Улици Аце Тешића у Баричу. У оквиру прве фазе радова уклониће се вегетација, а затим ће бити урађено бетонско ојачање постојећег моста и регулација потока у дужини од 150 метара по узору на Баричку реку. Вредност радова је 15 милиона динара, а извођач је ЈВП ”Београдводе”.

– Претходних неколико месеци интезивно смо радили на уређењу бујичних водотокова, почетком године очишћен је поток Шарена чесма у Стублинама, затим је урађена потпуна санација Јасеначког потока и на крају, уређујемо овој поток који је правио велике проблеме услед налета бујичних вода и притом је угрожавао људска и материјална добра на овом подручју – нагласио је је Дејан Камбер из Кабинета председника Градске општине Обреновац.

Почетку радова је присуствовао и председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић који је био зачуђен информацијом руковаоца машине шта је све извукао из потока. То су били лешеви домаћих животиња, неколико кауча као и кухињски елементи. Чучковић је још једном апеловао на мештане да чувају животну околину и не бацају смеће и отпад на местима која нису превиђена за то.

Колико и зашто је одржавање водотокова значајно објаснио је Мирко Вранешевић, председник Скупштине Градске општине Обреновац.

– Овај поток сада практично ни не постоји, све је суво, али када се деси пљусак, вода уме да набуја до те мере да сруши мост, као што се десило 2014. године. Мост смо успели да обновимо, урађен је по најквалитетнијим стандардима, и служи свим мештанима који користе улицу Аце Тешића, а ови радови су само још један корак ка одржавању овог водотока – казао је Вранешевић.

– Претпостављам да Баричанце највише занима шта се дешава са током Баричке реке. Доњи део тока је уређен, међутим у горњем, неуређеном делу су честа изливања, имали смо изливања 3 пута за последњих 7 година – подсетио је Вранешевић и навео да би решење за тај проблем могло да буде изградња ретензије на територији општине Чукарица.

– У септембру ће бити организован тројни састанак на којем ће учествовати представници Градских општина Обреновац и Чукарица као и града Београда. Ми ћемо иницирати и покренути поступак за изградњу ретензије, то јесте дугачак процес и трајаће неколико година, али то је једино решење за мештане Барича који живе око Баричке реке – закључио је Вранешевић.