Већ 5 дана у Обреновцу борави група од 12 младих људи из Шпаније, Мексика, Србије, Хрватске, Француске, Чешке, Словеније, Русије, Јужне Кореје, Финске и Грчке. Млади волонтери су учесници међународног волонтерског кампа “Prepare for school” и током августа бораве у ОШ “Прва обреновачка”, где су и ангажовани на уређењу школе и школског дворишта у склопу акције припреме школе за нову школску годину.

Волонтере је данас обишао председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић како би им се лично захвалио за несебичну помоћ коју пружају.

Уз минималне трошкове и у друштву вршњака из разних делова света, млади могу упознати разне културе и стећи нове пријатеље, рекао је члан Већа Градске општине Обреновац Милош Станојевић.

– Користим прилику да позовем младе Обреновчане који желе да учествују у оваквим волонтерским акцијама у Европи или свету да се пријаве у Канцеларији за младе – казао је Станојевић и подсетио да општина, као и претходних година, за младе који се међу првима пријаве на међународне кампове, обезбеђује до 10.000 динара за трошкове превоза.

Директорка школе Милена Ергарац је истакла да им је подршка волонтера за припрему за дочек ученика јако значајна. Поред фарбања ограде око школе, волонтери ће до 18. августа уредити и ограду на фискултурној сали као и унутрашњи простор школе.

Двадесетчетворогодишњи Џон из Јужне Кореје је овом приликом истакао да је изненађен колико су људи у Србији и Обреновцу љубазни и гостољубиви и додао да му није тешко јер пуно ужива радећи у школи.

Волонтери су учесници међународног кампа који организује Канцеларија за младе, уз подршку Младих истраживача Србије, а под покровитељством Министарства омладине и спорта.

Канцеларија за младе општине Обреновац је већ осам година контакт тачка Младих истраживача Србије за међународне волонтерске кампове, али исто толико година је и акредитована за програм Европски волонтерски сервис који је део Ерасмус+ програма за младе Европске Уније за промовисање мобилности младих кроз међународне активности и неформално образовање.