У четвртак, 4. јула у 08.00 часова, испред СКЦ-а. Два модерна и удобна ”Банбусова” аутобуса са 94 обреновачка пензионера кренули су пут Врњачке Бање. На почетку пута наше симпатичне и предусретљиве домаћице Марија и Весна исцрпно су нас обавестиле о плану и програму боравка у ”краљици српскoг туризма” и поделиле нам сендвиче и воду.  Угодном вожњом преко Уба, Лајковца, Ибарске магистрале, делом новоизграђеног ауто пута и Краљева, после пређених око 200 километара, у 11.20 стигли смо у  популарно лечилиште.

Сместили смо се изнад извора минералне воде ”Снежник”, у обновљени модеран хотел ”Банбуса”, окруженог боровом шумом. Ушли смо у чисте и уредне двокреветне и трокреветне собе. Оброци су нам сервирани у ресторану који се налазио поред базена. Услуга је била брза, оброци укусни и количински довољни да задовоље свачији укус. Посебно ће нам у сећању остати свечана вечера за пригодном музиком. За колеге који су желели да провере своје здравствено стање на располагању су имали лекаре специјалите.

У Врњачкој Бањи нисам био неколико година и за то време се град у многоме променио. Поплочано је шеталиште, никле су сликовите фонтане, постављене су  једнобразне уличне тезге. Хотел ”Фонтана” заблистао је у новом руху, никли су бројни спа и велнес центри… Некадашњи хотел ”Звезда” добио је новог власника који је после дугог низа година наставио са радовима на завршетку новог крила. Испред Топле воде постављена је фигура глумачке легенде Драгана Николића, постављене су нове клупе занимљивог идејног решења, мостови су добили занимљиве називе.

Најстаријим Обреновчанима све је то било доступно и изгледа да је било недовољно времена да се све то види и доживи. Изворишта минералне воде ”Снежник”, ”Језеро”, Топла вода и бројни кафићи и баште били су најчешће одредиште гостију из Обреновца. Најчешће смо се сретали дуж поплочаног шеталишта од извора ”Снежник” до хотела ”Меркур” и предах потражили на клупама у непрегледном парку испод столетних стабала четинара и бујног листопадног растиња.

Имали смо задовољство да допутујемо у главној сезони, када се у популарне Врњце сјати по неколико хиљада гостију. Кад су у питању културно-забавна дешавања у томе бања не оскудева у шта смо се уверили приликом доласка. Велики број фестивала, изложби, концерата, позоришних представа и спортских дешавања на располагању је заинтересованим гостима. Управо су вршене последње припреме пред почетак међународног карневала по чему је Врњача Бања постала позната ван граница наше земље. За неке од нас је био интересантан наступ Симфонијског оркестра и хора РТС-а, под управом маестра Бојана Суђића. ”Кармин Бурана” и друга дела непролазне вредности привукла су на тргу на стотине заљубљеника у озбиљну музику.

Посебно свечано је било у ресторану за вечером. За ту прилику заблистале су нове тоалете гостију. Обилна и укусна вечера дала је снагу присутнима да наредна три сата играју и плешу уз пригодне музичке нумере и песме.

У петак је освануло пријатно јутро, са дашком свежег поветарца и цвркутом распеваних птица. Уморни од претходне вечери већина је се одлучила за продужено спавање и каснији одлазак на доручак. Собе смо напустили око 10.00 и своје ствари одложили у гепек аутобуса. На располагању нам је остало још четири сата фа уживамо у чарима Врњачке Бање.

Продужени излет многима ће остати у лепом сећању и верујем да ће једва чекати следећи за годину дана. Можда ће неки и у сопственој режији доћи до тада у Врњце и још једном уживати у чарима краљице српских бања. Организатору бих предложио да се за наредну годину, уколико је то изводљиво, омогући брачним партнерима, који немају статус пензионера, да користе погодности одласка на излете.

Милан Ашковић