Данас је у ЈКП ”Водовод и канализација” пристигла нова усисно потисна комбинована машина за одгушење и црпљење септичких јама и канализационих система. У питању је машина која је специфична по томе што је редуковане висине и тежине, те по захтеву предузећа омогућава приступ проблематичним локацијама у уским улицама као и на градском тргу.

Борис Илић, директор компаније ”Беотехнолоџи” је објаснио још неколико специфичности машине.

– Друга специфичност је да је комплетна надоградња машине направљена у иноксу, нерђајућем материјалу, сама фекална вода је агресивна, а ово возило неће никада зарђати. Комбиновано је возило што значи да има усисно потисно дејство, може да усисава фекалну воду и може под високим притиском да чисти канализационе цеви. Има даљинске команде и може да ради на температури до -15 степени. Машина има 12 тона, а носивост је 3 кубика прљаве воде као и 2 кубика чисте воде – рекао је Борис.

Члан Већа Градске општине Обреновац Предраг Јовановић је истакао да је оваква машина модерна и да испуњава све европске стандарде.

– Сведоци смо климатских промена, имали смо примере пре неколико месеци, рецимо, како је у Берлину за сат времена пало више од 100 литара кише по квадрату. Исто се десило и у Београду, а видели смо слике и из Вашингтона где је метар воде на улицама. У том моменту на сцену ступа управо оваква машина. Овакав уређај је ту да помогне да канализација може да прими ту количину воде иако то није пројектовано – казао је Јовановић и напоменуо да је пре неколико дана у ЈКП-у потписан уговор за нови и до сада највећи смећар камион.

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић је у разговору са машинстима и стручним кадром предузећа истакао да се кроз улагање у развој инфраструктуре огледа напредак општине.

– Са поносом можемо да истакнемо да су наш водовод и канализација као и ЈКП снажна предузећа. Захваљујући новим машинама и развоју инфраструктуре имамо наш систем који је моћан и независтан, поготово са новим смећаром који ће добити ЈКП, успећемо да проширимо обухват изношења смећа на сва села. Ту се и огледа напредак општине, од пореза на зараде и имовину ми смо у прилици да набављамо нову опрему у корист наших грађана – нагласио је Чучковић и пожелео радницима да што мање користе машину у интервенцијама већ у редовном одржавању.