На територији Градске општине Обреновац тренутно се спроводи акција уништавања амброзије. Амброзија је род инвазивних корова и једна од најпознатијих и најопаснијих алергених биљака на свету.

Директор Јавног предузећа за заштиту и унапређење животне средине, Светозар Андрић је истакао да је то предузеће у марту извршило мерење концентрације полена у ваздуху као индиректну меру у борби против амброзије.

– Сада почињемо нову акцију сузбијања амброзије на локацијама које нису у ингеренцији ЈКП-а, а то је нешто више од 22 хектара јавних површина. Наша идеја је да делујемо у синергији и то пре него што амброзија процвета. ЈКП и ЈПЗЖС у сарадњи са комуналном инспекцијом ће настојати да покрију све локације како бисмо превентивно деловали да у јулу не дође до алергијских реакција – казао је Андрић и апеловао на све грађане који имају парцеле у приватном поседу на којима се развија амброзија да исте косе на сваких 15 до 20 дана, јер се амброзија после кошења брзо регенерише и поново улази у фазу цветања.

Амброзија се не може искоренити, али се може свести на подношљиву меру. Уништава се пре цветања, а ако се пропусти тај рок, онда се мора уништити пре плодоношења. На овај начин се спречава доношење семена и њено ширење.

Почетку акције је присуствовао и председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић који је истакао да је градоначелник издао налог свим општинама да се обави кошење амброзије пре цветања.