Представници Градске општине Обреновац обишли су јуче ученике који проводе летњи распуст на Букуљи у одмаралишту ”Центра дечјих летовалишта и опоравилишта Београд” у оквиру програма ”Еко кампови”. На Букуљи је тренутно 96 ученика из основних школа из Скеле, Дражевца и “Посавски партизани”.

Директор Спортско културног центра ”Обреновац” Иван Јегоровић је подсетио да програм ”Еко кампови” у потпуности финансира општина Обреновац.

– У оквиру програма сва деца од првог до четвртог разреда из свих основних школе потпуно бесплатно летују и зимују на најлепшим српским планинама. Сваке године имамо преко 5000 пансиона на планинама – казао је Јегоровић.

– Центар дечијих летовалишта као наш партнер испуњава све наше захтеве, а то су квалитетан боравак деце, да се води рачуна о њиховој исхрани, као и о рекреацији – додао је Јегоровић и захвалио се учитељицама које, како каже, раде одговоран и важан посао.

Члан Већа Градске општине Обреновац Олга Миросављевић је рекла да поред рекреације ученици имају прилику да похађају и еколошке радионице где се упознају са аутохтоним животињама, биљкама и занимљивом географијом.

Помоћник председника Градске општине Обреновац Драган Блажић је истакао да је програм ”Еко камп” започет крајем јуна 2012. године.

– На иницијативу председника општине ми смо затражили сагласност од Министарства заштите животне средине да средства од такозваних ”зелених пара” користимо за програме ”Еко камп” и ”Еко динар”. Једно летовање или зимовање није мали издатак за породицу, као ни месечне чланарине у спортским клубовима, то све у другим градовима пуно кошта, када све то збројите то је неколико десетина хиљада динара, којима смо ми као општина омогућили нашим грађанима, пре свега у жељи да изађемо у сусрет малишанима – закључио је Блажић и додао да је поносан на ове програме, који су јединствени и не постоје више нигде у Србији.

Програм предвиђа седмодневне еколошке кампове у време зимског, ускршњег и летњег распуста на четири планине у Србији, за ученике од 1. до 4. разреда основних школа на територији општине Обреновац. Активност се реализује у склопу побољшања квалитета живота најмлађих категорија становништва на територији Градске општине Обреновац, а све у циљу здравствене, социјалне и еколошке едукације деце.