Мала Моштаница је у недељу званично добила свој православни храм посвећен Светој великомученици Недељи. Велелепно здање освештао је патријарх српски господин Иринеј, који је у обраћању парохијанима истакао значај изградње верских објеката.

“Нека је благословен овај велики дан, дан када смо осветили нови дом Божији, нека је благословено и ово свето сабрање ваше, браћо и сестре, од свих могућих сабрања и данас и јуче и сутра, ово сабрање је једино свето и Богом благословено”, казао је патријарх Иринеј мештанима.

“Велики дан за све вас, браћо и сестре, велики дан за ово село, али и за читав српски православни народ и шире, за целу Христову цркву широм света”, поручио је патријарх српски.

Захвалан свима који су учествовали у изградњи храма, патријарх Иринеј доделио је ктиторима и добротворима орден Светог краља Милутина. Одликовање су понели Милорад Грчић, Здравко Добрић и Радован Манојловић.

“Имали смо ту част да нашу светињу освешта патријарх српски господин Иринеј. То је његова друга посета од 2013. данас. Заиста смо му захвални на томе и велика нам је част због тога”, рекао је Иван лазаревић, председник Месне заједнице Мала Моштаница.

Он је, такође, изразио захвалност свима који су допринели изградњи храма, од почетка радова, у августу 2013. године, до самог чина освећења.

Један од приложника је и Управа за сарадњу са црквама и верским заједницама.

“Држава је прихватила иницијативу да се овде подигне храм. Почетна средства за подизање темеља смо ми обезбедили, а онда су се, наравно, прикључили и остали донатори и све је завршено. Храм није велики, али је велелепан и то је допринос и државе, као и јавних предузећа, да буде боље и нашој цркви и нашем народу за очување верског, културног и националног идентитета”, казао је др Милета Радојевић, директор Управе.

Одмах по завршетку освештавања храма, уследила је литија и свечана литургија, а уприличена је и трпеза љубави.