Због великог броја комараца на територији града Београда, све екипе Завода за биоциде и медицинску екологију су појачале рад на терену.

У складу са урађеним мониторингом, вечерас ће бити извршен третман одраслих форми комараца уређајима са земље на територији месних заједница Ушће, Скела и Пољане. Како би се појачао ефекат третмана, данас су екипе Завода у тим месним заједницама поделиле ларвицид у таблетама за примену у индивидуалним домаћинствима.

– Морамо да будемо свесни да велики број комараца и сами произведемо. Ово је додатна мера, први пут је сада примењујемо и добро се показала на општини Палилула. Таблете су намењене за сузбијање комараца на такозваним микрожариштима као што су септичке јаме, различити резервоари воде који се могу наћи у домаћинствима попут канти, буради, фонтана, језераца, саксија за цвеће и слично – објаснила је Драгана Деспот директорка Завода.

Основна препорука стручњака из Завода за све грађане је да на отворе од септичких јама или вентилационе цеви навуку обичну женску чарапу, јер ће на тај начин комарцима бити онемогућено како да уђу тако и онима који су већ ушли да изађу. Друга ствар је да се не задржава вода у двориштима дуже од два дана, или да сви резервоари са водом који се користе буду затворени како комарци не би могли ту да уђу и положе своја јаја.

Таблета коју је развио Завод за биоциде се користи у домаћинствима за сузбијање комараца, паковање садржи 6 таблета, и убацује се једна таблета једном месечно, најједноставније је да се убаци у тоалет шољу како би ларвицид доспео до септичке јаме.

Директор Јавног предузећа за заштиту животне средине Светозар Андрић је најавио да ће све месне заједнице поново бити третиране.

– Настављамо са акцијом сузбијања комараца, међутим пораст броја комараца није само код нас, већ у целом региону, зато данас почињемо нову акцију у Ушћу, Скели и Пољанама где ћемо поделити ларвицид како бисмо појачали ефекат вечерашње акције третмана комараца уређајима са земље – казао је Андрић.