Због великог броја комараца на територији града Београда, све екипе Завода за биоциде и медицинску екологију су на терену, потврдила је данас у излетишту Забран Драгана Деспот директорка Завода.

– У наредном периоду ћемо појачати третман са земље тако да ћемо већ сутра у складу са мониторингом који смо урадили третирати Ушће, Скелу и Пољане. Мониторингом је утврђено да је тамо највећи број комараца. Протеклог петка је урађен један аеротретман изнад Забрана где је тренутно број комараца на подношљивом нивоу. Јуче смо имали планиране акције међутим киша нас је омела – објаснила је Драгана Деспот.

Она је нагласила да ларвицидни третман даје највише ефеката, међутим ово пролеће је, како каже, било специфично са доста кишних дана.

– Под контролом смо држали комарце до почетка јуна, тада је после киша и наглог пораста температуре дошло до продукције великог броја јединки и такозваних шумских комараца. Та генерација се већ повлачи, следећа генерација која долази су кућне форме комараца – додала је она.