Званична делегација града Wels из горње Аустрије посетила је током викенда општину Обеновац у циљу наставка и интезивирања већ успостављене сарадње у областима обновљивих извора енергије, прераде отпада и бањског комплекса. 

Званичном састанку који је у петак одржан у Градској општини Обреновац присуствовали су председник општине Обреновац Жељко Јоветић, заменик председника општине Томислав Јеремић, заменик председника Скупштине ГО Обреновац Бранко Матић и директор ЈП за изградњу Обреновца Светозар Добрашиновић. Делегацију града Welsа предводили су градоначелник Welsа Питер Коиц и посланица у скупштини региона Горња Аустрија Розита Бауер.

Састанку је присусвовао и заменик амбасадора Аустрије Волфганг Вагнер. Он је истакао да је Обреновац једини српски град који сарађује са једним аустријским у области обновљивих извора енергије и прераде отпада.

Бранко Матић, представник општине Обреновац задужен за међународну сарадњу, је истакао да је у питању вишегодишња сарадња која је у једном тренутку била неоправдано запостављена.

– Ми смо прошле године обновили ту сарадњу. Ово је њихова узвратна посета, а ту су представници њихове општине и скупштине. Прошле године су нам у посети били  представници фирме Energy Globe која се бави обновљивим изворима енергије и која је стигла до Министарства за заштиту животне средине и просторног планирања и сада се на том нивоу воде разговори о заједничким интересима. Оно што смо ми планирали у оквиру ове посете јесте прича о обновљивим изворима енергије, о социјално угроженим категоријама становништва, о сарадњи у области културе и спорта – рекао је Бранко Матић.

Гости су током посете општини Обреновац посетили постројење за секундарну сепарацију отпада, ТЕ „Никола Тесла“, бањски комплекс, ЈП за заштиту и унапређење животне средине и Геронтолошки центар. Договорено је да се сарадња настави и у области омладинске и социјалне политике.