У просторијама ГО Обреновац јуче је одржана јавна расправа и презентација предметне Студије оправданости реконструкције система за прикупљање, припрему, транспорт и депоновање пепела и шљаке ТЕ “Никола Тесла А“ у Обреновцу.

 
У присуству представника ресорног Министарства животне средине, рударства и просторног планирања, ЈП ЕПС, ПД ТЕНТ и представника ГО Обреновац, Студију су у својству обрађивача представили стручњаци са Рударског института у Београду. ТЕНТ А, као највећи енергетски објекат са укупно инсталисаном снагом од 1652 MW, биће последња у ланцу постројења у оквиру Електропривреде Србије где ће бити извршена замена постојећег система одлагања пепела са новим, еколошки повољнијим решењем.
Применом нове технологије маловодног транспорта пепела и шљаке оствариће се значајан допринос на подизању квалитета заштите животне средине у општини, пре свега, побољшаће се квалитет ваздуха у околини депоније, смањиће се утицај отпадних вода са депоније на површинске и подземне воде, смањиће се негативан утицај депоније на квалитет околног земљишта, отвориће се могућност коришћења пепела у грађевинарству, а тиме ће се смањити коришћење необновљивих природних ресурса, на пример песка.
Тиме ће се подићи углед Електропривреде Србије, која је носилац овог пројекта, као еколошки одговорне компаније која води рачуна о утицају својих објеката на животну средину, као и усклађивање рада ЕПС-а са домаћим законима и законима Европске Уније у области заштите животне средине.
 
Током следеће недеље састаће  се Техничка комисија коју је формирало републичко Министарство за животну средину, рударство и просторно планирање која ће размотрити све примедбе и сугестије  у вези са предметном Студијом, а своју  коначну оцену о овом документу Комисија ће, како се очекује, дати до краја августа ове године.
 
Извор: tent.rs