Публика у Обреновцу ће имати прилику да потпуно бесплатно погледа најбоље филмове за које се током 14. издања фестивала “Слободна зона” који је у новембру претходне године одржан у Београду, Новом Саду и Нишу тражила карта више. Идеја турнеје “Слободне зоне” јесте децентрализација културе и жеља да се ексклузиван филмски садржај учини доступним публици не само у већим градовима, већ и у мањим местима.

Филмови ће се приказивати у позоришној сали Спортско културног центра ”Обреновац” од 20.00 сати, по следећем распореду:

Среда, 29. мај – “Лето”, Русија, Француска, 2018, играни филм. Трајање: 126 минута. Режија: Кирил Серебреников.
– У Лењинграду 80-их рок музика се слуша пред комисијом за цензуру у строго контролисаним условима. Упркос томе, група младих рокера и панкера и њихови обожаватељи кришом се окупљају у становима да би слушали музику са Запада, компонују и свирају по малим клубовима за младе. Током једног топлог лета раних осамдесетих, Мајк, некрунисани краљ те мини андерграунд сцене помаже младом и талентованом Виктору Тсоју да постане звезда. Када се Мајкова жена Наташа заљуби у Виктора, настаје несвакидашњи љубавни троугао. Сјајни глумци и феноменалан соундтрак звезда совјетског рока и панка допуњују Bowie, Dylan, T-Rex, Sex Pistols, Velvet Underground, Led Zeppelin. Кроз надреалне музичке сцене они постају алтер его главних јунака. Они су узори, симболи, недосањан сан једне младости без будућности.

Понедељак, 3. јун – “Бергман – година живота”, Шведска, 2018, документарни филм. Трајање: 117 минута. Режија: Јане Магнуссон.
– У периоду од шест година, средином 20. века, дешава се нешто невероватно. Високи, мршави Швеђанин, на прагу четрдесете, улази у креативни период без преседана. Између 1957. и 1963. године он режира неке од најзначајнијих класика у историји филма, продуцира велики број позоришних продукција за сцену и радио, и поред тога режира шест телевизијских филмова. У оквирима савремених филмских стваралаца Ингмар Бергман остаје ненадмашан до данашњег дана.

Уторак, 4. јун – “Транзит”, Немачка, Француска, 2018, играни филм. Трајање: 102 минута. Режија: Кристиан Пецолд.
– Немачке трупе су надомак Париза. Георг бежи у Марсеј у последњем тренутку. Његов пртљаг садржи легат писца Вајдла, који је окончао сопствени живот из страха од прогона. Овај легат садржи манускрипт, неколико писама и одобрену визу од стране амбасаде Мексика. У овај лучки град примљени су само они који могу да докажу да ће га напустити, што значи да вам је неопходна дозвола уласка од потенцијалне земље домаћина. Преузевши Вајдлов идентитет, Георг покушава да се домогне једне од ретких пропусница за брод.

Четвртак, 6. јун – “Капетан”, Немачка, Пољска, Португалија, Француска, 2017, играни филм. Трајање: 118 минута. Режија: Роберт Швентке.
– У последњим данима Другог светског рата млади немачки војник, борећи се да преживи, проналази униформу нацистичког официра. Лажно се представљајући, он уз униформу преузима и његов идентитет и постаје монструозни злочинац попут истих оних људи од којих покушава да побегне.

Понедељак, 10. јун – “Србенка”, Хрватска, 2018, документарни филм. Трајање: 72 минута. Режија: Небојша Слијепчевић.
– У зиму 1991. године у Загребу је убијена дванаестогодишња девојчица српске националности. Четврт века касније редитељ Оливер Фрљић режира позоришну представу о том случају. Пробе постају колективна психотерапија, а дванаестогодишњој глумици Нини се чини као да се рат никада није завршио.

Уторак, 11. јун – “Три лица”, Иран, 2018, играни филм. Трајање: 100 минута. Режија: Џафар Панахи.
– Иако је Џафару Панахију од 2010. године забрањено да снима филмове, он наставља са радом без одобрења иранских власти. Његов најновији филм, Три лица, је на Канском фестивалу прихваћен са ентузијазмом. Режисер се поново нашао за воланом, овог пута у друштву иранске глумице Бехназ Џафари, и њих двоје крећу на пут у једно село на граници са Азербејџаном. Млада девојка Марзије Резаи се путем видео поруке обраћа редитељу. Она би хтела да студира глуму и чак бива примљена на студије глуме. Међутим, њени родитељи поштујући традицију намеравају да је удају и на тај начин стају на пут њеној жељи.

Среда, 12. јун – “Најбољи ортаци”, Велика Британија, 2018, играни филм. Трајање: 95 минута. Режија: Тобy МекДоналд.
– “Само најјачи опстају” је главна филозофија у енглеском мушком интернату у Калдермаунту. Ако ниси снажан, атлетски тип, ти си губитник. То нико не зна боље од штребера Амберсона, који је био на дну школске друштвене лествице од када га сећање служи. Амберсонов живот се окреће наглавачке када се у школи појави Агнес, неодољива ћерка наставника француског. Одједном Амберсон постаје љубавни посредник између Агнес и Винчестера, школске звезде и спортског хероја. Винчестер дефинитивно има изглед којим може да освоји Агнес, али Амберсон има харизму. Да ли ће Амберсон имати храбрости да јој призна истину и покаже ко је у ствари?

Улаз на пројекције је бесплатан. Инфо: 064/8374-330.