Данас је у згради Градске општине Обреновац одржана седница Штаба за ванредне ситуације на којој је тема била стање на рекама поводом најављених обилних падавина.

Раде Милошевић, начелник управе за ванредне ситуације нагласио је да је на снази опрез и препорука Републичког штаба за ванредне ситуације.

-Желимо да се мониторинг у свим општинама подигне на највиши ниво, да се стање прати 24 часа. У наредна два дана очекујемо падавине већег интезитета где очекујемо да ће пасти између 30 и 40 литара на територији Града Београда, а у свих 5 дана колико ће трајати кишни период очекујемо падавине између 70 и 90 литара – казао је Милошевић.

Председник Градске општине Обреновац и командант штаба Мирослав Чучковић рекао је да су најављене падавине 4 пута мањег интезитета у односу на 2014. годину.

-Без обзира на то, успоставили смо дежурства наредних 5 дана, 24 часа где су укључене све месне заједнице, сва предузећа и њихова механизација као и фактори цивилне заштите. Пратићемо заједно стање са штабовима из околних места из Коцељеве, Уба, Лајковца, Лазаревца, Љига и Ваљева и тако бити информисани о свим сливовима који прилазе Обреновцу. Републички штаб прати ситуацију у Босни и Херцеговини и Хрватској и благовремено ћемо обавештавати становиштво и предузимати све потребне мере. Све четири тачке које су биле проблематичне 2014. године и пробијене, сви водотоци који прилазе тим тачкама су далеко испод нивоа било какве опасности – додао је Чучковић и најавио додатно праћење ситуације у Црљанима где се сваке јесени и пролећа прати стање небрањеног дела Обреновца, односно Конатица, Пољана и Дражевачког луга.

Чучковић је овом приликом подсетио да постоји у Баричкој реци једна препрека која може изазвати већи проблем и нагласио да је издато наређење да се та препрека у току поподнева уклони.