Данас је у Спортско-културном центру ”Обреновац” потписан нови уговор са ”Центром дечјих летовалишта и опоравилишта Београд” о наставку реализације програма ”Еко кампови”. Програм подразумева седмодневни боравак на планинама за све ученике нижих разреда обреновачких основних школа током зимског, ускршњег и летњег распуста. Програм у потпуности финансира Градска општина Обреновац.

Драган Блажић помоћник председника Градске општине Обреновац је рекао да ће у понедељак, 29. априла пут Дивчибара, Гоча и Букуље кренути 300 ученика из школа ”Јован Јовановић Змај”, ”Јефимија” и ”14. октобар” из Барича. Што се тиче летњег распуста, Блажић је истакао да су припреме у току и да ће готово хиљаду деце кренути на најлепше српске планине првог дана летњег распуста.

Уговор су потписали представница ”Центра дечијих летовалишта” Снежана Губеринић и директор ЈП Спортско-културни центар ”Обреновац” Иван Јегоровић.

Јегоровић је подсетио да се активност одлазака обреновачких малишана на климатски опоравак реализује од 2012. године као и да је овај пројекат јединствен у Србији.

– Задовољни смо сарадњом са Центром, јер они могу да одговоре на сваки захтев детета и сваки захтев који ми имамо према њима. Инсистирамо да улажу у објекте, што они и раде, и да имају све оно што је деци потребно. Деца рекреативне наставе памте цео живот, и ми наше памтимо али тада нисмо имали могућности да идемо на рекреативне наставе бесплатно. Када сам ја био дете, на снази су биле санкције и ратови, а данас одговорном политиком општине и државе деца могу бесплатно ићи на зимовање и летовање и то треба неговати – истакао је Јегоровић.

Снежана Губеринић је нагласила да је са општином Обреновац развијена вишегодишња и успешна сарадња која је јединствена у Србији.

– У нашим објектима правимо радионице спортске и културне које су едукативног карактера. Радимо на развијању еколошке свести о значају здраве исхране, здраве животне средине, са рекраторима и аниматорима деца уче како да се на прави начин односе према животној средини. Већ 1300 деце из Обреновца је боравило у нашим објектима током зимског периода и радујемо се сваком новом детету – рекла је Снежана Губеринић и додала да је Град Београд издвојио велика средства у реконструкцију објеката на Тари и Руднику, као и да је објекат на Дивичибарама већ реконструисан.