На огледном имању Пољопривредно хемијске школе у Грабовцу постављена је савремена метеостаница која ће омогућити мерење метеоролошких параметра на високој просторној резолуцији.

Проф. др Анежана Јанковић директорка Института за примену науке у пољопривреди је објаснила да је пољопривреда једна од области која пролази кроз најдинамичније промене, а произвођачи данас више него икада имају императив да повећају приносе, узгајају квалитетне производе, а истовремено смање трошкове.

Захваљујући Институту ”БиоСенс” из Новог Сада, најновије технологије стигле су и на српске њиве. Владимир Црнојевић директор института је рекао да станица мери седам параметара који су битни за пољопривредну производњу.

– У кампањи смо постављања 500 оваквих станица широм Србије, а касније ћемо проширити и на неколико хиљада јер је суштина да произвођачи знају шта се дешава на њиховој парцели а не само у њиховом округу или у Србији. Помоћу радио модула подаци са станице се шаљу, у сарадњи са Телекомом, до нашег сервера. То је веома важно за пољопривреднике, који одлуке у производњи доносе на основу влажности земљишта, температуре испод и изнад земље и других параметара – истакао је Црнојевић.

Александар Богићевић помоћник министра пољопривреде је напоменуо да ће на територији општине Обреновац бити постављено укупно шест оваквих станица.

– Бирамо критичне тачке временских услова како бисмо знали где да поставимо станице. Битно напоменути да смо ми ове године у Правилнику за осигурање донели, да пет округа између осталог и Колубарски, добија субвенцију од државе што се тиче осигурања до 70 одсто. Мислим да смо водили рачуна и да смо изабрали округе који су највише погођени непогодама. Ова станица је важна, не само због пољопривредне производње, већ представља и врсту превенције непогода – закључио је Богићевић.