И ове године ће укупно стотину обреновачких ђака током априла и маја бесплатно похађати курсеве који ће им помоћи да унапреде интелектуалне вештине. Градска општина Обреновац је прошле године покренула пилот пројекат у оквиру којег 50 средњошколаца и 50 основаца похађа курс брзог читања и курс техника памћења.

Марко Димић тренер Школе интелектуалних вештина је објаснио да на овим курсевима полазници науче како да уче, како да раздвајају битно од небитног, како да организују своје време у току учења, да све време буду високо концентрисани, да имају висок степен присећања и да нема расипања пажње.

– Резултати су видљиви већ првог дана, али као што сама реч каже, ово је тренинг и да би се ти резултати задржали и унапредили јако је важно да се настави са вежбом. Ми полазницима дамо план и од њих очекујемо да наредан 21 дан наставе са радом по пола сата дневно, да би се од свега створила навика – закључио је Димић.

Драган Блажић помоћник председника Градске општине Обреновац је казао да ове године у пројекту учествују две групе од по 25 ученика Техничке школе као и по једна група од 25 ученика Основне школе ”14. Октобар” у Баричу и школе у Дражевцу.

– Хоћемо да улажемо у нашу децу, јер су они најбоље што град има. Ове курсеве организујемо јер су доказано ефикасни и јер хоћемо да им олакшамо наставак школовања – истакао је Блажић.

Брзо читање је скуп стратегија које помажу да се превазиђу основни проблеми у процесу читања, да се убрза само читање, као и да се науче стратегије и технике за напредно читање, разумевање и памћење свих врста литературе. Са друге стране, након тренинга Технике памћења добија се знање како да се веома ефикасно, у једном проласку запамте стручни изрази, стране речи, набрајања, дефиниције, бројеви или било који други подаци.

Директорка Техничке школе, Рајка Бабић је нагласила да је ово још један од видова сарадње и подршке коју Градска општина Обреновац даје школи.

– У претходном периоду се та подршка интензивирала кроз отклањање блокаде рачуна наше школе, кроз подршку за реновирање спортског терена, кроз подршку за уређење школе као и за различите едукације – рекла је Рајка Бабић.